CLC-VECTA onderzoek naar regeldruk DAC7

25-4-2024

CLC-VECTA voert, samen met kennispartner BDO, een belangrijk onderzoek uit in het kader van de lobby rondom regeldruk voor ondernemers. Om precies te zijn met betrekking tot de ‘Wet implementatie EU-richtlijn gegevensuitwisseling digitale platformeconomie’. Deze Nederlandse uitwerking van de Europese DAC7 richtlijn is sinds 2023 van kracht en heeft grote gevolgen voor o.a. incentiveorganisatoren en artiestenbureaus.
 

Waar gaat het om?
‘Digitale platformen’ zijn verplicht om informatie over ‘verkopers’ die ‘gebruikmaken’ van deze platformen, zoals hun inkomsten, door te geven aan de Belastingdienst. Dit omdat verkopers hun inkomsten via digitale platformen niet altijd (volledig) aangeven in hun belastingaangifte. Door platformen verplicht te stellen hier inzicht in te geven, kunnen verschuldigde belastingen worden geïnd.
Bij ‘verkopen’ via AirBnB, Marktplaats en Werkspot is dat wellicht nog te begrijpen, helaas is alleen de interpretatie van de Nederlandse wetgever zo ruim, dat het promoten van een artiest of hotel op je website al een rapportage plichtige activiteit is.
 

En nu?
Per 1 februari 2024 is, mede dankzij lobby inspanningen en vanwege onbekendheid en onduidelijkheid over de wet, besloten dat de Belastingdienst ‘terughoudend omgaat met het opleggen van een vergrijpboete aan platformexploitanten’. Ook is de verwachting dat de handhaving zich niet direct zal richten op onze sectoren, maar feit is dat de wetgeving er ligt en we de lobby dus intensiveren. En daarbij is ‘data’ van groot belang.

Sjoerd Swart, werkzaam bij onze kennispartner BDO, voert daarom een onderzoek uit naar de DAC7 richtlijn en de gevolgen voor onze sector op het gebied van (ervaren)regeldruk en kosten om aan de wetgeving te kunnen voldoen.

Meedoen aan het onderzoek kost je 15 minuten, kan gewoon via een eenvoudige online vragenlijst en is anoniem. Je vindt de enquête hier.

Dankjewel voor je tijd en belangrijke bijdrage!

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers