Meten is weten
Wil je duurzamer gaan ondernemen, dan is CO2 reductie een concrete en meetbare stap. Maar dat begint bij meten. Voor het meten van de CO2 voetprint van jouw bedrijf zijn er meerdere mogelijkheden. Het GHG protocol is een standaard die wereldwijd gebruikt wordt om de emissie van CO2 te meten.
Binnen het GHG (Greenhouse Gas) Protocol worden de emissies in drie scopes ingedeeld.
- Scope 1 is de eigen uitstoot van het pand en eventueel wagenpark (directe emissie).
- Scope 2 is ingekochte uitstoot voor jouw bedrijf – je energierekening (indirecte emissie).
- Scope 3 omvat alle andere uitstoot die ontstaat door het runnen van je bedrijf (up- en downstream emissie). Bij bijna alle bedrijven valt de meeste uitstoot in scope 3.
Ook het organiseren van evenementen valt in scope 3.
Meetinstrumenten voor een totale CO2 voetprint
1. De Sustainable Readiness Tool (BDO) bied je inzicht in hoeverre je onderneming klaar is om ‘groen’ te gaan en handige tips waar je mee aan de slag kan.
2. Een snelle basis berekening die je snel online kunt doen via Klimaatplein.
3. Een uitgebreidere vorm van berekenen biedt Milieubarometer (in abonnementsvorm).
4. Een totale berekening van de CO2 voetprint kan je laten doen via ClimatePartner. Zij bieden daarna de mogelijkheid tot een verdiepende stap, het berekenen van je Event Carbon Footprint.
Via de overheidswebsite metenvanduurzaamheid.nl kan je een heel overzicht van meet instrumenten vinden.
Branche specifieke meetinstrumenten
1. Met het Hotel Carbon Measurement Initiative (HCMI) meet je de CO2 voetprint van de overnachtingen en meetings in jouw hotel/locatie.
2. Met ClimateCalc, gericht op de print- en verpakkingsindustrie, kan je de voetprint van printproducten in kaart brengen. Ook geeft deze methode gerichte adviezen op verbetering in het complete productieproces.
3. ELAN en Eevery hebben samen een oplossing ontwikkeld voor kleinere en middelgrote hotels die willen verduurzamen. Met de combinatie van ELAN’s expertise in de hospitalitybranche en de slimme software van Eevery kunnen hotels hun ESG (Environmental, Social, and Governance)-prestaties meten, verbeteren en communiceren. Deze samenwerking biedt een praktische aanpak die rekening houdt met beperkte middelen en complexe regelgeving binnen de hotellerie.
Uitgebreide meet- en rapportage-instrumenten
1. Met GSES heb je de mogelijkheid om naast je CO2 voetprint ook andere duurzaamheidsaspecten in kaart brengen in een handig dashboard. Dit initiatief verzamelt alle duurzaamheidscijfers die je hebt, helpt je berekenen wat je nog niet hebt en brengt dat overzichtelijk in kaart. Met een speciale venue & event module!
2. Robin Good is een bedrijf dat je niet alleen helpt met meten, maar ook met het integreren (uitvoeren) van duurzamer ondernemen. En dat doen ze op een hele laagdrempelige en praktische manier, ze noemen het zelf 'Sustainability with a smile'. Voor de kleine en middelgrote bedrijven zeker een aanrader vanwege de praktische toepasbaarheid van hun aanpak!
3. Ecovadis biedt een soortgelijk dashboard als GSES, maar zijn meer gefocust op benchmarking en vanuit daar het bieden van tools voor verbetering.
4. Regreener is een partij die gestart is vanuit compensatie, maar nu een praktische meettool biedt, waarmee ze nu ook al enkele branchegenoten helpen.
Tip!! Ben je zelf bezig om een en ander in beeld te krijgen, zonder consultants? Dan is dit een superhandige lijst: emissiefactoren. Hiermee kan je jouw verbruik of gebruik omzetten naar CO2 uitstoot.