Nieuw noodpakket kost 11 miljard
Het kabinet trekt 11 miljard euro uit voor het derde steunpakket, wat een looptijd heeft van negen maanden. Wel komt er al op 1 januari 2021 een einde aan de mogelijkheid voor bedrijven om uitstel van belastingen te krijgen. De achterstallige belasting moet binnen twee jaar worden terugbetaald, schrijft het
AD. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft toegezegd dat bedrijven niet alles meteen in één keer terug hoeven te betalen en dat wie in de problemen komt, een regeling kan krijgen van de Belastingdienst. Als ondernemer kun je nog tot 1 oktober van dit jaar uitstel van belasting aanvragen.
Loondoorbetaling
Het derde steunpakket bestaat hoofdzakelijk uit de al bekende tijdelijke regelingen voor loondoorbetaling (NOW), de uitkering voor zelfstandigen (TOZO) en de tegemoetkoming in de vaste lasten (TVL). Deze drie regelingen worden verlengd tot en met 30 juni volgend jaar.
De NOW blijft voorlopig nog even hoog als nu, maar wordt over drie maanden langzaam afgebouwd. De TVL daarentegen wordt iets verhoogd: bedrijven kunnen nu tot maximaal €90.000 vergoed krijgen, terwijl dat nu tot €50.000 is.
Werkloosheid
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) benadrukt dat werkloosheid en het aantal faillissementen de komende tijd zullen stijgen. Daarom maakt het kabinet extra geld vrij om mensen te helpen zoeken naar een andere baan. Ook voor zzp’ers komt er via gemeentes een omscholingspotje. Bovendien wordt er geld vrijgemaakt voor om- en bijscholing en worden mensen geholpen die in de schulden zitten. Hiervoor is er in totaal meer dan 1 miljard euro voor uitgetrokken.
Investeren
Het
AD schrijft dat het nieuwe steunpakket volgens Minister Eric Wiebes, van het Ministerie van Economische Zaken, drie doelen heeft. Bedrijven die levensvatbaar zijn moeten door de crisis geholpen worden, wat het eerste doel is. Doel twee is de hulp om je aan te passen: bedrijven die hun verdienmodel moeten aanpassen en werknemers die op zoek moeten naar ander werk. Het derde doel is het proberen om uit de crisis te investeren.
Volgens Wiebes zal het kabinet investeringen van de overheid naar voren halen, onder andere in infrastructuur. Bovendien komt er steun voor startups en zullen private investeerders worden verleid om nu geld in de economie te steken. De plannen hiervoor worden met Prinsjesdag bekend gemaakt.
Bron: AD