Uitstel van betaling mogelijk voor ondernemers en ZZP’ers

23-03-2020

UPDATE:
Het is niet meer nodig bewijs van een deskundige op te sturen. Lees hier waarom.


Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst maatregelen. Als ondernemer of ZZP’er kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kan je zelf je voorlopige aanslag aanpassen. Verder verlaagt de Belastingdienst tijdelijk de invorderingsrente en de belastingrente.

 

Bijzonder uitstel van betaling
Je kunt voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Daarvoor dien je een brief aan de Belastingdienst te sturen, waarin je om uitstel van betaling vraagt en je uitlegt hoe je door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Nadat de Belastingdienst het verzoek heeft ontvangen, stoppen zij direct met invorderingsmaatregelen. Een boete voor het niet op tijd betalen van btw of loonheffingen hoeft je niet te betalen.
 

Loonbelasting

Loonbelasting is een aangiftebelasting. Normaal gesproken bereken je zelf de hoogte van de ingehouden loonbelasting die je moet afdragen in je maandelijkse (of 4-wekelijkse) aangifte, en je maakt vervolgens het bedrag dat uit de aangifte volgt over aan de Belastingdienst. Je doet iedere maand (of 4 weken) aangifte over de maand ervoor. Als je in financiële problemen bent gekomen doe je nog steeds aangifte, maar je laat de betaling van de loonbelasting achterwege. De belastingdienst registreert dat je niet (tijdig) hebt betaald en legt je een zogenoemde naheffingsaanslag voor de loonbelasting op. Na ontvangst van deze naheffingsaanslag kun je het verzoek om uitstel van betaling indienen. 


Omzetbelasting

Ook omzetbelasting (btw) is een aangiftebelasting. Hierbij doe je ook periodiek (nagenoeg in alle gevallen per kwartaal) aangifte na afloop van het aangiftetijdvak. Bijvoorbeeld: in april doe je aangifte over het eerste kwartaal. Normaal gesproken bereken je zelf het te betalen bedrag zoals dat volgt uit de aangifte, en dan maak je dat bedrag over naar de Belastingdienst. Hier geldt ook dat je nog steeds aangifte blijft doen, maar je de betaling achterwege laat. Dit zorgt ervoor dat je een naheffingsaanslag voor de omzetbelasting krijgt. Na ontvangst van de naheffingsaanslag vraag je dan uitstel van betaling aan.
 

Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting

De inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting zijn aanslagbelastingen. Dit houdt in dat je ze betaalt nadat je een aanslag hiervoor hebt gekregen van de belastingdienst. Na ontvangst van die aanslag kunt je een verzoek om uitstel van betaling indienen. Als je die aanslag nog niet hebt gekregen hoef en kan je ook geen uitstel van betaling aanvragen.


Hoe vraag je uitstel van betaling aan?

Je vraagt uitstel aan nadat je een aanslag hebt ontvangen. De verklaring van de derde deskundige moet binnen 4 weken nadat je uitstel aanvraagt opgestuurd worden. Dit hoeft dus niet tegelijkertijd. Wat er in de verklaring moet komen te staan van de deskundige, wordt nog besproken. Meer informatie hierover volgt snel.

Een deskundige is bijvoorbeeld:

  • een externe consultant
  • een externe financier
  • een brancheorganisatie*
  • uw eigen accountant of fiscaal dienstverlener
*De genoemde voorwaarde waaraan de verklaring moet voldoen vragen om financiële expertise en kennis van een specialist en dat is CLC-VECTA niet. Als branchevereniging doen we dergelijke controles ook niet bij onze leden (in tegenstelling tot sommige andere (keurmerk)clubs. Wel kunnen we hiervoor iemand aanreiken, stuur daarvoor een mailtje naar Nicky.

Je verzoek om uitstel met motivering en (eventueel later) de verklaring van de deskundige stuur je naar:

Belastingdienst
Postbus 100
6400 AC Heerlen
 

Verlaging van uw voorlopige aanslag

Verwacht je een lagere winst door de uitbraak van corona en betaal je nu een voorlopige aanslag inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kan je je voorlopige aanslag wijzigen, zodat je meteen minder belasting betaalt. Hiervoor moet je je inkomsten verlagen. Als het bedrag van de nieuwe voorlopige aanslag lager is dan de belasting die je in de eerste maanden van het jaar al hebt betaald, krijg je het verschil terugbetaald.

Voor de inkomstenbelasting wijzig je de voorlopige aanslag via Mijn Belastingdienst en voor de vennootschapsbelasting kun je je voorlopige aanslag op 3 manieren wijzigen: Let op!
Als je nu je voorlopige aanslag aanpast en aangeeft dat je de rest van het jaar geen winst meer verwacht, kan dit gevolgen hebben voor de definitieve aanslag. Je betaalt op dit moment elke maand al een deel van de belasting die je over dit jaar zou moeten betalen. De Belastingdienst verrekent dit achteraf bij de definitieve aanslag. Als je teveel hebt betaald krijg je het te veel betaalde bedrag terug. Als je te weinig hebt betaald of teveel hebt teruggekregen, moet je bijbetalen.

Wanneer je in de rest van het jaar weer winst maakt, kun je het beste je voorlopige aanslag opnieuw wijzigen om te voorkomen dat je bij je definitieve aanslag moet bijbetalen.
 

Tijdelijke verlaging invorderingsrente en belastingrente

Als je een aanslag niet op tijd betaalt, moet je normaal gesproken 4% invorderingsrente betalen vanaf het moment dat de betaaltermijn is verstreken. Vanaf 23 maart 2020 wordt deze rente tijdelijk verlaagd van 4% naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingschulden.

Een belastingrente wordt berekend als de Belastingdienst een aanslag te laat heeft kunnen vaststellen, bijvoorbeeld omdat je niet op tijd of niet voor het juiste bedrag aangifte hebt gedaan. Het tarief van de belastingrente is 8% voor de vennootschapsbelasting en 4% voor andere belastingen. Dit tarief wordt ook tijdelijk verlaagd naar 0,01%. Dit geldt voor alle belastingen waarvoor belastingrente geldt en zal ingaan vanaf 1 juni 2020, behalve voor de inkomstenbelasting. Voor de inkomstenbelasting gaat de verlaging in vanaf 1 juli 2020.

 

Uitstel meer dan 3 maanden

Het kan zijn dat een betalingsuitstel van 3 maanden te kort is. Daarom kun je ook voor een langere periode uitstel aanvragen. Je moet dan alleen nog aanvullende informatie aanleveren (eventueel verklaring van een derde deskundige). Het kabinet wil de administratieve lasten van het aanvragen van uitstel van betaling zo makkelijk mogelijk maken, daarom krijg je als ondernemer meteen uitstel van betaling voor 3 maanden nadat de aanvraag hiervoor in goede orde is ontvangen. Voor uitstel langer dan 3 maanden is aanvullende informatie nodig om te beoordelen of de financiële problemen hoofdzakelijk zijn veroorzaakt door de coronacrisis. De ondernemer kan de eerste 3 maanden gebruiken om deze informatie te verstrekken. Het kabinet onderzoekt momenteel welke informatie nodig is en hoe deze zo eenvoudig mogelijk kan worden aangeleverd. Zodra meer duidelijk is over de benodigde informatie voor uitstel langer dan 3 maanden, informeren wij je hierover.

Bron: VNO-NCW

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm...

KENNISPARTNERS & PREFERRED SUPPLIERS