De gemiddelde winst- en omzetgroei in het Nederlandse mkb is in 2024 op een historisch laag niveau uitgekomen. Dat blijkt uit het nieuwe SRA-rapport Branches in Zicht 2025, gebaseerd op de analyse van 7.445 jaarrekeningen van mkb-bedrijven uit diverse sectoren. Hoewel de verschillen in sectoren groot zijn, biedt het rapport interessante inzichten die goed naast de inzichten uit de CLC-VECTA Event Benchmark – Finance Monitor te leggen zijn voor een verfijnder en branche specifiek inzicht.
Omzet & winst
Uit het SRA-rapport blijkt dat, hoewel de omzet gemiddeld nog licht steeg (+3,4%), deze nauwelijks gelijke tred hield met de inflatie. Achter de groei gaat namelijk vooral inflatie (CBS: 3,3% voor 2024) schuil. Dit betekent dat de reële omzetgroei (gecorrigeerd voor prijsstijgingen) bijna nul is. Met andere woorden: de toename van de omzet is – net als in 2023 – vooral te verklaren door hogere prijzen. Van alle bedrijven in het SRA onderzoek zag 32% de omzet in 2024 dalen. Bijna de helft (49,1%) van de ondernemingen zagen de winst dalen (2023: ruim 52%). Uit de Finance Monitor van CLC-VECTA blijkt dat 33% van de leden de omzet zag dalen (11%) of gelijk blijven (21%).
Kosten
Tegelijkertijd namen de bedrijfskosten opnieuw sterk toe, met een opvallende stijging van de personeelskosten; de personeelskosten zijn in het afgelopen jaar met bijna 9% gestegen, waar in 2023 al een toename van bijna 10% uit de bus kwam. Ook het merendeel van de leden van CLC-VECTA (53%) gaven aan dat hun personeelskosten zijn gestegen in 2024 t.o.v. 2023. Per saldo hebben de personeelskosten als percentage van de omzet een historisch hoog niveau bereikt: maar liefst 24% van de omzet gaat eraan op (in 2023: 22%). Voor leden van CLC-VECTA is dat gemiddeld ruim 22%, exclusief de inhuur van flexibele arbeidskrachten (ruim 6% van de omzet). Maar de verschillen tussen soorten ondernemingen (bedrijfsactiviteiten) in de sector zijn groot.
In 2024 zijn de cao-lonen in het Nederlandse bedrijfsleven opnieuw sterk gestegen, volgens het CBS met gemiddeld 6,5%. Dit betekent de sterkste stijging sinds 1982 (+6,6%). Veertig jaar lang kwam de groei van de cao-lonen niet boven de 4,4% uit, totdat deze in 2023 opliep tot 6,1%. Dit kwam door de krapte op de arbeidsmarkt en vooral de hoge inflatie in 2022. De loonkostenstijging in het SRA onderzoek over 2024 is dus nog steviger dan de gemiddelde cao-ontwikkeling en is ook in historisch perspectief sterk te noemen. In de afgelopen tien jaar was er slechts tweemaal sprake van een sterkere stijging: een record van +9,4% in 2017 en +8,6% in 2023.
Gemiddeld 20 tot 25% van de leden van CLC-VECTA verwachten in 2025 ook een stijging op huisvestingskosten, vervoer- en transportkosten, marketing- en verkoopkosten en overige algemene kosten, waarbij meer leden (33%) een stijging verwachten in marketing- en verkoopkosten (en slechts 2% een daling) dan op algemene (14%) en vervoer- en transportkosten (15%).
Voor veel ondernemers betekent dit dat de marges onder druk staan. De CLC-VECTA Finance Monitor laat zien dat de exploitatiekosten gemiddeld 92% van de omzet bedragen en de nettowinst gemiddeld 5%. Dat betekent dat er, met verder stijgende kosten, minder ruimte is om te investeren in zaken als innovatie, verduurzaming en digitalisering. Desondanks zien we dat leden van CLC-VECTA gemiddeld 5% van hun omzet investeren, waarvan gemiddeld 12% aan verduurzaming.
CLC-VECTA Finance Monitor
Wil je inzage in de gedetailleerde gegevens van de CLC-VECTA Finance Monitor? Leden krijgen, na deelname, kosteloos toegang tot het online dashboard.