Bijna elke onderneming heeft bedrijfsgeheimen: het geheim van de smid. Een ondernemer zal willen voorkomen dat deze bedrijfsgeheimen in de handen van de concurrenten terechtkomen. Voorbeelden van bedrijfsgeheimen zijn een unieke formule, een bedrijfsprocedé, een recept of een marketingconcept. Voor elke onderneming, ongeacht de omvang of de economische sector waartoe het bedrijf behoort, zijn dergelijke bedrijfsgeheimen van grote waarde. Zij kunnen de onderneming op voorsprong zetten.
Niet alle bedrijfsgeheimen kunnen beschermd worden door intellectuele eigendomsrechten. Dit maakt het soms niet eenvoudig om bedrijfsgeheimen te beschermen. Als een concurrent het bedrijfsgeheim weet te bemachtigen en ermee aan de slag gaat, is het in veel gevallen niet eenvoudig om op te treden tegen dit handelen. Hoe kwantificeer je bijvoorbeeld de schade die de concurrent heeft veroorzaakt door het gebruik van jouw bedrijfsgeheim? Wat doen we met de goederen die met gebruikmaking van het bedrijfsgeheim zijn gemaakt?
Tot nu toe zijn bedrijven die informatie geheim willen houden - en daarmee willen beschermen - dan ook aangewezen op het sluiten van geheimhoudingsovereenkomsten. In die overeenkomst staat welke informatie geheim is en wordt - bij voorkeur - een boeteclausule opgenomen om te zorgen dat bij het schenden van de geheimhouding de discussie over de schade niet meer gevoerd hoeft te worden: er wordt aanspraak gemaakt op de boete.
Op dit moment is de bescherming dus gering. Echter "de ontwikkeling en het beheer van kennis en informatie zijn steeds bepalender geworden voor het succes van de EU-economie". Daarom heeft Europese Commissie nieuwe regels voorgesteld voor "de bescherming van niet-openbaar gemaakte knowhow en bedrijfsinformatie (bedrijfsgeheimen) tegen het onrechtmatig verkrijgen, gebruiken en openbaar maken daarvan".
De 'scheppers' van bedrijfsgeheimen worden door de richtlijn beter beschermd. Deze richtlijn beoogt deze personen/ondernemingen beter in staat zich te verweren tegen oneerlijke praktijken waarmee een derde, zonder de aan onderzoek of reverse-engineering verbonden kosten te hoeven te maken, de vertrouwelijke informatie in handen krijgt en gebruik maakt van de innoverende oplossingen van een andere partij. Producten die met de verkregen vertrouwelijke informatie worden gemaakt, kunnen van de markt worden geweerd. Ook andere regelingen die we kennen uit de handhaving van intellectuele eigendomsrechten kunnen ten aanzien van deze producten worden toegepast.
De richtlijn zal - zo verwacht men - op deze wijze een positief effect hebben op de grensoverschrijdende samenwerking tussen ondernemingen en onderzoekers uit verschillende EU-landen en daarmee de innovatie en economische groei verder stimuleren.
Momenteel worden de voorgestelde regels voorgelegd aan de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement. Zij moeten het voorstel vaststellen volgens de gewone wetgevingsprocedure.
Heb je vragen over het intellectueel eigendom van jouw onderneming? Neem dan contact op met Marieke Kleijn via + 31 (0)30 - 285 03 41 of marieke.kleijn@dvan.nl.
Bron: Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat