Onderzoek naar voedselverspilling in partycatering
Samenvatting
Voor het eerst is onderzocht hoe groot het aandeel voedselverspilling is in de partycateringbranche. Verantwoordelijk voor het onderzoek zijn Hutten, Wageningen UR en het Platform Verduurzaming Voedsel. Het blijkt dat gemiddeld per partij 30% voedsel wordt weggegooid.
De resultaten van het onderzoek zijn in oktober 2013 door Hutten, een landelijk opererende cateraar uit Veghel, bekend gemaakt in het onderzoek ‘Valorisatie reststromen in de partycatering’. Medio 2012 gaf Hutten opdracht aan Food & Biobased Research, onderdeel van Wageningen UR (University & Research centre). De doelstelling van het onderzoek is het structureel vastleggen, evalueren en verminderen van reststromen binnen Hutten, en het vinden van efficiënte en verantwoorde oplossingen voor het verwerken van deze reststromen.
Resultaten
Food & Biobased Research heeft in kaart gebracht op welke plekken in het proces mogelijk voedselverspilling op zou treden. Daar zijn tientallen metingen verricht. Ook zijn mogelijke oorzaken getoetst en geprioriteerd voor verdere focus in het onderzoek. Bovendien zijn allerlei omstandigheden gemonitord die invloed hebben op verspilling, zoals aantal gasten, type arrangement en type gasten.
Het onderzoek is gehouden van november 2012 tot en met juni dit jaar, bij in totaal ruim 100 partijen. Enkele resultaten: gemiddeld wordt per partij 30 procent weggegooid. de dinervorm buffet zorgt voor de meeste derving (38%), dan walking diner (31%) en ‘gewoon’ diner (zittend, 28%).
De belangrijkste oorzaken zijn ‘het teveel meenemen aan grammage per persoon’ en slechts deels ‘het opkomen van het geplande aantal gasten’, de zogeheten no show. Hutten heeft opdracht voor het onderzoek gegeven vanwege de maatschappelijke relevantie. "Voedsel produceren kost enorm veel energie, in geld en van de planeet. Hutten heeft al veel initiatieven gestart om dat energiezuiniger te doen. Maar door efficiënter met voedsel om te gaan hoeft al minder geproduceerd te worden. Veel duurzamer dus!" zegt Maarten Schellekens projectleider bij Hutten.
De derving kost Hutten gemiddeld € 550,- per partij, exclusief personeel. Hoewel het exacte cijfer lastig te bepalen is, zouden er per jaar enkele tonnen bespaard kunnen worden.
Kennisdocument
Voor meer informatie over (de resultaten van) het onderzoek, kun je contact opnemen met Han Soethoudt, DLO Onderzoeker Wageningen UR, via han.soethoudt@wur.nl.