Bronaanpak ter voorkoming van gezondheidsschade door repeterende bewegingen
Blootstelling aan fysieke belasting door repeterende bewegingen wordt bij de bron aan gepakt door:
Werkmethode aanpassingen
Door ervoor te zorgen dat je geen repeterende bewegingen hoeft te maken vermijd je het risico van lichamelijke belasting:
Werkmethode werkplaats
Voorkomen/verminderen van seriematig werken bij het werkproces door:
Spuiterij
Automatische verfspuitvoorziening
Locatie
(Arbobesluit art 5.2)
Collectieve maatregelen ter voorkoming van gezondheidsschade door repeterende bewegingen
Als bronaanpak niet mogelijk is dan treffen we collectieve beschermingsmaatregelen, waarbij fysieke belasting veelal door technische hulpmiddelen wordt verminderd.
Voorlichting
Aan werknemers (inclusief de mogelijke ZZP-er) die werk doen waarbij sprake is van repeterende werkzaamheden in combinatie met ongunstige werkhoudingen bij seriematige bewerkingen wordt doeltreffend voorlichting en onderricht gegeven over de juiste werkmethoden. De volgende punten zijn hierbij van belang:
Betrek een deskundige (bijv. een ergonoom van uw arbodienstverlener) bij het zoeken naar oplossingen en het geven van instructies voor ergonomisch verantwoorde werkhoudingen.
(Arbobesluit art 5.5 voorlichting)
Werkplaats/Spuiterij
Werkzaamheden waarbij repeterende werkzaamheden door afwijkende werkzaamheden alsnog aanwezig is wordt beperkt tot:
Locatie
Kantoor
Organisatorische maatregelen
Nadere beoordeling werkhouding
Bij het bepalen of er sprake is van fysieke belasting door ongunstige werkhouding wordt de lichamelijke belasting door tillen in relatie met de kenmerken (gewichten; omvang; gewichtsverdeling) en de wijze van uitvoering nader beoordeeld. Hulpmiddelen daarbij zijn:
QuickScan repeterend werk
De quickscan repeterende bewegingen geeft u een indicatie om de situatie in te schatten en met name om te bepalen of er een verbetering nodig is.
Deze methode geeft een indicatie op basis van de duur van het repeterend werk met onderverdeling: tot 1 uur/dag; tot 2 uur/dag; 2-4 uur /dag; > 4 uur/dag. De repeterende bewegingen betreffen de volgende lichaamsdelen: pols knikken; buigen onderarm; draaien en zijwaartse kracht; reiken handen; rug vooroverbuigen; rug draaien; om as hoofd draaien/kantelen.
Harm methode Repeterend werk
Met de Hand-Arm-Methode (HARM) kunt u het risico op arm-, nek- of schouderklachten te bepalen bij hand-armtaken die tijdens het werken regelmatig voorkomen.
Dit zijn taken waarbij vooral de handen en armen actief zijn, en de benen en romp nauwelijks. Bijvoorbeeld bij (de)montage, schuren, schaven van houtwerk.
De methode is te gebruiken voor:
BAS (Beter Achter Je Schermen)
De methode is geschikt voor de beoordeling van werkzaamheden achter een beeldscherm, inclusief schermen van laptops, tablets en smartphones. De beoordeling gaat over de werkzaamheden gedurende de werkdag en geeft individuele verbeterpunten.
Betrek een deskundige (bijv. een ergonoom van uw arbodienstverlener) bij het gebruik van deze methoden en het zoeken naar oplossingen.
(Arbobesluit art 5.3 2de lid)
Individuele maatregelen ter voorkoming van gezondheidsschade
Persoonlijke beschermingsmiddelen
Pas in laatste instantie zetten we persoonlijke beschermingsmiddelen in. Daarbij gelet op het volgende:
Verstrekking: De werkgever verstrekt de PBM en vervangt deze wanneer nodig.
Geschiktheid: Beschermingsmiddelen, zoals:
Werkkleding als warmhoudjassen bij buitenwerkzaamheden tijdens koude en regen tegen afkoeling van spieren.
Handschoenen met voldoende stroefheid voor veilige grip op een last en weerstand tegen mechanisch risico als snijden, schuren, perforatie.
Veiligheidsschoenen met een profielzool voor goede steun en grip op elke vloer.
(Arbobesluit art 5.2; 5.3 1ste lid)
ZZP-er
Om aan de door de Tentoonstellingbouw opgenomen beheersmaatregelen over fysieke belasting bij repeterende werkzaamheden te voldoen is een voorlichting/instructie noodzakelijk. Dit zal vooraf de start van de inhuur /werkzaamheden gebeuren.
Betrek de ZZP-ers ook bij interne instructies voor eigen medewerkers over gezondheidsrisico’s van fysieke belasting door repeterend werk en de benodigde beheersmaatregelen ter voorkoming van gezondheidsbelasting zoals taakroulatie; elektrisch handgereedschap bij seriematig werk.
Zorg ook voor interne vastlegging en ondertekening.
(Arbowet art 19 1ste lid)
Zwangeren
Fysiek belastende werkzaamheden voor zwangeren, indien van toepassing, zijn belastend door repeterend werk in combinatie met ongunstige werkhoudingen bij seriematig werk bij de uitvoerende werkzaamheden aan een werkbank staan, machine (staan; voetbediening) of bij montage of demontage van werkstukken waarbij men op steiger, een ladder of trap staat en mogelijk moet reiken of bukken en knielen; gebukt werken bij vloertegels; tapijt leggen.
Om fysiek belastende werkzaamheden voor zwangeren te beperken tegen repeterend werk / ongunstige werkhouding de volgende maatregelen treffen:
Gedurende de zwangerschap en lactatieperiode aanpassing van de werkzaamheden door tijdelijk ander werk waarbij fysieke belastende werkzaamheden beperkt wordt bij activiteiten door seriematig werk.
Geen werkzaamheden als tegel/tapijt leggen waarbij veelvuldig gebukt gewerkt wordt.
Geen werkzaamheden waarbij de zwangere veelvuldig moet reiken voor bewerkingen in aan werkstuk door schuren; schaven; plamuren; timmeren.
Pauzes: Zwangere werknemer de vrijheid geven om zelf een pauzes te nemen op momenten dat het nodig is om te herstellen van de belasting door het werk.
Indien een functie alsnog ongunstige werkhoudingen omvat gelden beperkingen waarbij rekening gehouden moet worden bij de uitvoering van de werkzaamheden.
Gedurende de laatste 3 maanden van de zwangerschap
Niet meer dan maximaal 1 maal per uur werkzaamheden waarbij sprake is van seriematig werk waarbij hurken; knielen; bukken of staande voerpedalen van machines bedienen;
(Arbobesluit art 1.42 1ste; 2de; 3de lid; Organisatie van de arbeid; art 5.13a )
Ga naar Repeterende bewegingen:
Risico Reperterende bewegingen
Voorbeelden van toepassing
Informatie
Hoofdmenu Repeterende bewegingen