De voorzieningen om valgevaar van mens en product te voorkomen boven de 2,5 meter bestaan minimaal uit:
Het werken vanuit werkbakken gehangen aan hijskranen of op heftrucks wordt door de sociale partners in de tentoonstellingsbranche verboden. Hieraan zijn grote risico's verbonden. Zie ook de Leidraad Werkbak/werkplatform van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verbod/beperking per 01-07-2020 (Arbobesluit art 7.18; 7.23d) te downloaden via https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/werken-op-hoogte/documenten/publicatie/2020/06/29/leidraad-werken-met-een-werkbak-of-werkplatform
De kans op ongevallen is groot vanwege:
Door aanpassingen in het Arbeidsomstandighedenbesluit is het vanaf 1 juli 2020 alleen nog bij hoge uitzondering mogelijk om werkzaamheden te verrichten vanuit een werkbak die gehesen wordt door een (mobiele) kraan en werkbakken aan hijswerktuigen. Dit betreft werkzaamheden die van korte duur zijn en waarvoor melding is gedaan bij de inspectie van het ministerie van SZW. Via de site van SZW is een meldingsformulier beschikbaar.
In deze Branchenorm wordt de nadruk gelegd om voor werkzaamheden op hoogte gebruik te maken van hulpmiddelen die wel veilig zijn, bijvoorbeeld een steiger of een hoogwerker!
De voorzieningen en maatregelen om het valgevaar van een ladder te voorkomen bestaan minimaal uit:
Zie ook
De voorzieningen en maatregelen om het valgevaar van mens en product van een steiger te voorkomen bestaan minimaal uit:
Algemeen gebruik
Een hoogwerker mag alleen bediend worden door een persoon van minimaal 18 jaar oud. Onbevoegden mogen tijdens het werken met de hoogwerker niet binnen het bereik van de hoogwerker komen. Om te voorkomen dat men getroffen wordt door vallende voorwerpen of wordt aangereden door de hoogwerker dient het werkterrein afgezet of afgeschermd te worden.
Ga naar Werken op hoogte:
Risico Werken op Hoogte
Aanpak bij de bron
Voorlichting
Maatregelen
Informatie
Hoofdmenu Werken op hoogte