toegankelijkheid & INCLUSIE
Evenementen zijn voor iedereen
In Nederland heeft 1 op de 5 mensen een beperking waardoor zij dagelijks behoefte hebben aan toegankelijkheidsfaciliteiten. Dit betreft mensen met een fysieke-, auditieve-, visuele- en cognitieve beperking. Bij mensen met een cognitieve beperking kan gedacht worden aan bijvoorbeeld mensen met autisme, NAH of een verstandelijke beperking. Bovendien is er
wet- en regelgeving die stelt dat
iedereen gebruik moet kunnen maken van alle voorzieningen en diensten. Toch is deelname aan online en/of fysieke evenementen hen niet vanzelfsprekend. CLC-VECTA heeft zich daarom aangesloten bij het maatschappelijk overleg van MKB-Nederland en VNO-NCW om het bewustzijn over toegankelijkheid te vergroten en projecten die toegankelijkheid bevorderen, te stimuleren.
Wat willen we hiermee bereiken:
- Ondernemers bewust maken van hindernissen voor mensen met een beperking
- Keuzemogelijkheden voor personen met een beperking verruimen
- Inclusief denken in de sector bevorderen
Hoe toegankelijk is jouw online en/of fysieke evenement?
Toegankelijkheid gaat verder dan enkel het hebben van een rolstoeltoegankelijk toilet. Toegankelijkheid bestaat uit drie fases:
- Toegankelijkheid begint bij de communicatie op de website en in de uitnodiging over wat er geregeld is aan toegankelijkheidsfaciliteiten. Als mensen met een beperking niet kunnen zien wat er geregeld is, komt men niet omdat zij al zo vaak in ontoegankelijke situaties zijn terecht gekomen.
- Op het evenement zelf gaat het over doorgankelijkheid en dat zit met name in servicegerichte handelingen zoals naar iemand toestappen die niet bij het buffet of de accreditatie balie kan of het organiseren van een rustruimte of het zorgen voor een goede ‘zicht’plaats door bijvoorbeeld rolstoelmatten.
- Tot slot gaat toegankelijkheid over het opnemen van mensen met een beperking in het veiligheidsplan en de vraag te stellen: “Hoe kunnen wij mensen met een beperking evacueren in geval van een calamiteit?”.
Deze stappen gelden natuurlijk ook als je je eigen organisatie toegankelijker wil maken!
Aan de slag!
Wil jij aan de slag met de toegankelijkheid van jouw organisatie en evenementen? Onderstaand vind je een greep uit verschillende hulpmiddelen en checklists. Kijk ook op
www.mkbtoegankelijk.nl voor meer tips en tools.