Wellicht wil je, nadat je stappen richting verduurzaming hebt gezet, de wereld ook laten weten dat je jouw duurzame steentje bijdraagt. Een keurmerk kan hier meerwaarde aan geven, maar is niet verplicht. Als je een keurmerk overweegt, doe goed onderzoek. Een keurmerk moet aansluiten bij de inspanningen die je doet en meerwaarde bieden voor jou en je klanten. Wij hebben de meest bekende keurmerken (in onze branche) voor je op een rijtje gezet.
Voor locaties:
Voor organisatoren:
Voor volledig duurzaam ondernemen:
Een certificering voor duurzaam ondernemen in zijn geheel, dus niet alleen op het gebied van CO2, is B-Corp. MKB-Nederland legt uit wat het is, met handige links mocht je er mee aan de slag willen.
Daarnaast zijn er nog twee ISO normen die gericht zijn op duurzaam ondernemen: ISO 26000 voor Social Responsibility en ISO 20400 gericht op een duurzaam inkoopproces.
De MVO Prestatieladder is een ander certificeringsproces dat het hele bedrijfsproces onder de loep neemt en vergroent.
Nieuw is de Duurzaamheidsladder, gericht op gemeenten en organisatoren. Dit is een praktisch document dat je kunt gebruiken om je evenementorganisatie te verduurzamen. Het kent vijf tredes op verschillende onderwerpen gerangschikt in drie hoofdthema's: ecologisch, sociaal en governance (ESG). Het is passend bij (toekomstige) wetgeving en continue in ontwikkeling. Meer toelichting vind je in deze presentatie van november 2024, met daarin ook mogelijkheden om zelf betrokken te zijn bij de verdere ontwikkeling!
Hoewel in eerste instantie gericht op consumenten evenementen zoals festivals, zitten er een hoop tips in die ook jij kunt gebruiken!
P.s Kijk ook eens naar je inkoop. Vanuit SMK zijn er diverse ecolabels voor producten ontwikkeld, waaronder het EU Ecolabel. Misschien vind je een groener alternatief voor een product dat je veel gebruikt!