Food & Food Waste

Eten & drinken, geen evenement kan zonder! Hoe ga je daar zo bewust mogelijk  mee om, als je te maken hebt met regelgeving (geen single use plastics meer), no-show percentages die op kunnen lopen tot 25% en eisen en wensen van gasten (allergieën)?

Inkoop

Ook hier start het met de inkoop. Wat kan je bij lokale leveranciers halen? Wat is er in het seizoen te verkrijgen? Is er een Fairtrade of organische alternatief voor een product dat je veel gebruikt? Welke alternatieven zijn er voor producten met een grote CO2 voetprint, zoals bijvoorbeeld rood vlees of koffie? Voor dat laatste bieden De Koffiejongens 100% recyclebare cups, met Rainforest Alliance gecertificeerde koffie.
Vegetarische gerechten van lokale seizoen producten zijn vaak duurzamer, maar bij deze wel een tip: vermijd het gebruik van de woorden vegan of vegetarisch. Omschrijf je gerecht liever in smaak.

Reduceer afval

Je gasten ‘doggy bags’ meegeven is één manier om je voedselafval te beperken, maar zal zeker niet door iedere gast of organisator gewaardeerd worden. Om de afvalstroom zoveel mogelijk te beperken, zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  • Communiceer helder en duidelijk met je opdrachtgever over het aantal gasten én de reden waarom je dit zo nauwkeurig mogelijk wil weten. Maak ze onderdeel van je streven naar duurzamer werken.

  • Kies ingrediënten die je volledig kunt gebruiken of waarvan je de rest de volgende dag kunt verwerken in bijvoorbeeld soep, pastasaus of salsa.

  • Onderzoek wat je daadwerkelijk weggooit, zodat je dat kunt meenemen in je inkopen voor een volgende keer. Hier zijn al handige tools voor, zoals Winnow of Orbisk. Deze AI tools geven je inzicht in je afvalstroom en berekenen de kosten van wat je weggooit zodat je heel concreet kunt besparen.
  • De Clique haalt bepaalde voedingsresten op, zoals koffiedik, sinasappelschillen en andere snijresten, die ze onder andere gebruiken als voedsel voor het kweken van oesterzwammen. Dus ook een goede groene mogelijkheid aan de inkoopkant!

Niks weggooien

Toch ontkom je niet aan overgebleven eten of ongebruikte ingrediënten. Voor ongebruikte ingrediënten zijn er meerdere mogelijkheden, waarvan de Voedselbank wel de bekendste is.  Voor de retail en restaurants is er het initiatief Too good to go, waar je je overgebleven eten als verrassingspakket aan consumenten kan verkopen. Tot nu toe is er slechts 1 restaurantketen aangesloten in Nederland, maar wellicht een kijkje waard. Ons advies is om lokaal te informeren welke initiatieven er dicht bij jou in de buurt zijn, scheelt ook weer transport!

Totale transitie 

Een partij die je kan helpen met de totale transitie op food gebied is Greendish. Zij pakken samen met jou het hele traject op, van keuze en inkoop van duurzamere producten tot training van medewerkers. Het NZCE document over dit onderwerp bevat veel links die je helpen meer inzicht te krijgen in de CO2 voetprint van veel ingrediënten, zodat je makkelijker de groenere keuze kunt maken. Zeker een aanrader.


 
 

 

 

 


 

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers