Respons Quickscan 2024: prijsontwikkeling grootste zorg

terug naar zoekresultaten

Net als vorig jaar de grootste zorg voor eventorganisatoren

Plaatsingsdatum: 09-1-2024
Auteur: Respons - Evenementen Toerisme Citymarketing
Bron: Respons - Evenementen Toerisme Citymarketing

Uit de quickscan 2024 van preferred supplier Respons blijkt dat de prijsontwikkeling net als vorig jaar de grootste zorg is voor de organisatoren van evenementen. Honderden van hen vulden recent de vragenlijst in, weer meer dan vorig jaar. Dank daarvoor! De respondenten zijn een goede afspiegeling van de verschillende categorieën uit de evenementenbranche en hun omvang. Bijna 40% organiseert één evenement per jaar, 25% meer dan 5. Voor een derde gaat het om vrij toegankelijke events, bij een derde om betaald en weer een derde om een combinatie.

Verschuivingen in de algemene uitdagingen
De uitdagingen voor de sector worden verdeeld in algemene ontwikkelingen en (sterk) overheid gerelateerde zaken. In totaal scoort de algemene prijsontwikkeling (verhogingen, inflatie) als grootste zorg met een 3,6 (op een schaal van 5). Op plek 2 zien we de personele kosten met een 3,3. Over de algemene kostenontwikkeling zijn organisatoren positiever dan bij de quickscan van afgelopen jaar (score 4) maar bij de personeelskosten juist negatiever (3,1). Ook wat betreft de personele invulling, zowel betaald als vrijwillig, zijn de zorgen wat groter.

Daar waar er evenementen verdwijnen, zijn de kostenstijgingen de meest genoemde oorzaak. Anders dan vorig jaar berekent ongeveer de helft van de organisatoren die entree- of deelnamegelden heft, hogere tarieven. Ongeveer de helft past een stijging toe tussen 5 en 10% en houdt daarmee de index bij. Vorig jaar lag de stijging overwegend onder de inflatie. Deelnemers krijgen overigens meer met stijgingen te maken dan bezoekers. Zorgelijk voor de lange termijn is dat de helft van de entreeheffende evenementen de hogere kosten niet tot nauwelijks doorbelast aan de deelnemers en/of bezoekers.

Dit jaar zijn er onderwerpen toegevoegd die Respons in de dagelijkse praktijk als zorgpunten terugziet. Deze blijken in algemene zin niet tot grote zorgen te leiden hoewel de aantallen bezoekers en/of deelnemers met een 2,5 wel een aandachtspunt is. Als er gekeken wordt naar de resultaten per categorie valt op dat de personele capaciteit bij sportevenementen minder speelt en dat juist kermissen aangeven minder last van stijgende inkoopkosten te hebben.

Uitdagingen vanuit de overheid
Zonder uitzondering ziet Respons dat de zorgen om overheidsmaatregelen op alle vlakken groter worden. Het hoogst in deze rubriek staan vergunningsvoorwaarden. Het was de eerste keer dat Respons deze vraag stelde en de uitkomst was meteen 3,2 (op een schaal van 5). Ook toenemende veiligheidsmaatregelen scoorden een 3,2 (tegen 2,9 een jaar eerder) en het groeiend aantal milieumaatregelen zat daar met een 3,1 net onder (2,7 bij de vorige quickscan). Het is duidelijk dat de wet- en regelgeving leidt tot grote zorgen bij organisatoren. Overigens weet Respons dat dit niet alleen gaat om nieuwe maatregelen, maar ook om strengere naleving van bestaande regels.

De stikstofmaatregelen, waar verschillende organisatoren al mee te maken hebben, en de omgevingswet blijven nog onder de kritische grens van 2,5 maar zijn helaas wel bezig met een opmars. Sportevenementen, festivals & concerten en kermissen lijken vanuit onze quickscan iets meer last te hebben van de overheidsmaatregelen dan de overige categorieën.

Organisatoren blijven positief
Hoewel de uitdagingen groot blijken, blijven organisatoren overwegend positief gestemd over de evenementensector in het algemeen. Het aantal positieven in totaal licht is gestegen ten opzichte van vorig jaar maar ‘zeer positief’ gedaald. En hoewel het percentage klein is, is 2% zeer negatief tegen nul in onze vorige quickscan. Het totaal aan negatieven is gelijk gebleven. Organisatoren van kermissen en festivals hebben de meest zwarte kijk, die van beurzen en sportevenementen zijn positiever.

De verwachting is dat het aantal evenementen om en nabij dit jaar uitkomt. Ongeveer 15% zegt minder te gaan organiseren. Naast de prijsontwikkeling is daarvoor de toenemende wet- en regelgeving het meest gehoorde argument. Maar eenzelfde percentage geeft juist aan meer events te organiseren. 67% denkt dat het aantal bezoekers vergelijkbaar is met eerder, 25% verwacht zelfs groei. Qua deelnemers gaat de helft uit van stabilisering en 15% van meer.

Algemene opmerkingen
Naast antwoorden op de vragen, kreeg Respons veel extra opmerkingen. Het voert te ver om ze allemaal te beschrijven, zeker waar het een bevestiging is van de uitkomsten van de enquête. Prijsontwikkeling zijn de grootste zorg gevolgd door de regeldruk. Opvallend veel organisatoren benadrukken dat de waarde van evenementen voor bewoners wordt onderschat (door beleidsmakers). Verder maken veel organisatoren die zich zorgen maken over de beperkte capaciteit van de veiligheidsdiensten. Ook (het gebrek aan) samenwerking komt veel voor als aandachtspunt, met de overheid, marketingorganisaties, ondernemers maar zeker ook organisatoren onderling.

Verdieping per branche
In dit artikel wordt er een algemeen beeld gegeven van de uitdagingen en verwachtingen over 2024 van de organisatoren van evenementen. Daar is de prijsontwikkeling de grootste zorg. Maar wat is er nog meer bekend?

Voor kermissen maakt Respons een verdieping die op de site te lezen is. Ook voor beurzen, festivals & concerten en sportevenementen zijn aparte analyses gemaakt. Deze zijn beschikbaar voor abonnees van de online monitoren van de betreffende categorieën via ‘Mijn Respons’. Interesse in deze uitwerkingen? Neem dan een abonnement op monitor(en) van Respons of op het geheel vernieuwde platform Respons Events Insights om zelf informatie te analyseren en te verdiepen.

Beurzen

Congressen & Bijeenkomsten

Evenementen & Incentives

Entertainment

Kennispartners & preferred suppliers