Afschaffing laag btw-tarief kost 55 duizend banen in gastvrijheidssector

06-3-2015

Het schrappen van het btw-tarief van 6% leidt tot een verlies van 55.000 banen in de gastvrijheidssector. Dit blijkt uit onderzoek van NYFER, in opdracht van Gastvrij Nederland*. Het gelijktrekken van het hoge (21%) en lage (6%) btw-tarief is een van de mogelijkheden die het kabinet onderzoekt in het kader van een herziening van het belastingstelsel.

Lastenverschuiving
"Het is de bedoeling van het kabinet dat de belastingherziening 100.000 nieuwe banen oplevert. Het NYFER-onderzoek laat echter zien dat ruim de helft daarvan al teniet wordt gedaan in onze sector," stelt Gastvrij Nederland in een persbericht. Volgens hen is "er geen sprake van lastenverlichting, maar van lastenverschuiving."

Belangrijke banenmotor
De gastvrijheidssector is een belangrijke banenmotor voor doelgroepen als jongeren, ouderen en laagopgeleiden, stellen VNO-NCW en Gastvrij Nederland. "Het kabinet moet zich realiseren dat verlies van banen in deze sector werkgelegenheidsproblemen zal veroorzaken voor juist deze kwetsbare groepen werknemers." Want met ruim 590.000 banen is deze sector goed voor 6 procent van het totaal aantal banen in Nederland.

Gastvrijheidssector
Gastvrij Nederland pleit dan ook vurig voor behoud van het lage btw-tarief om zo economische groei en werkgelegenheid te stimuleren. De organisatie vreest namelijk dat de gastvrijheidssector anders genoodzaakt is om de prijzen te verhogen. En dat gaat ten koste van de omzet, maar ook uiteindelijk de vraag van consumenten.

* Gastvrij Nederland, gelieerd aan VNO-NCW en MKB-Nederland, vertegenwoordigd een groot aantal organisaties en branches in de gastvrijheidseconomie. De leden van Gastvrij Nederland zijn ANVR, CLC-VECTA, Club van Elf, HISWA Vereniging, Koninklijke Horeca Nederland, Koninklijk Nederlands Vervoer, Schiphol Group, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, RECRON, Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties, Vereniging van Evenementenmakers, Museumvereniging, Federatie Cultuur, VVV Nederland, NBTC Holland Marketing en ANWB.

Bron: VNO-NCW

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers