Als opdrachtgever aansprakelijk voor schade van ZZP’ers
Onlangs merkte een ZZP’er op dat hij de Modelovereenkomst die hij ontving van een lid, zijn opdrachtgever, erg ver vond gaan ten aanzien van aansprakelijkheid. Om precies te zijn de beperking van aansprakelijkheid door de opdrachtgever bij een ongeval. Niet altijd zijn de veiligheidsomstandigheden ideaal en wordt er toch gewerkt vanuit de noodzaak op tijd te leveren. Voor CLC-VECTA aanleiding om uit te zoeken hoe het precies zit met die aansprakelijkheid.
Geen werkgever, toch werkgeversaansprakelijkheid?
De vraag of ZZP’ers een beroep kunnen doen op de werkgeversaansprakelijkheid is in 2012 door de Hoge Raad beantwoord: ZZP’ers
kunnen onder de reikwijdte van artikel 7:658 lid 4 BW vallen. De wetgever heeft beoogd bescherming te bieden aan personen die zich, voor wat betreft de zorgplicht van de opdrachtgever, in een vergelijkbare situatie bevinden als werknemers; ze zijn voor hun veiligheid afhankelijk van hun opdrachtgever. Om te bepalen of daar inderdaad sprake van is, wordt naar alle omstandigheden gekeken. Daarbij is van belang:
- de feitelijke verhouding tussen partijen
- de aard van de werkzaamheden
- de mate waarin de opdrachtgever invloed heeft op de werkomstandigheden en de daarmee verband houdende veiligheidsrisico’s
- of de werkzaamheden die de opdrachtnemer verricht tot de bedrijfsuitoefening van de opdrachtgever behoren.*
* De Hoge Raad neemt als uitgangspunt dat het moet gaan om werkzaamheden die de opdrachtgever ook door eigen werknemers had kunnen laten verrichten.
Als inderdaad sprake is van een situatie zoals hierboven beschreven, kan aansprakelijkheid niet worden uitgesloten. Een contractuele bepaling in de overeenkomst van opdracht waarin de aansprakelijkheid wordt uitgesloten, heeft daarmee juridisch gezien weinig waarde.
En nu?
Aansprakelijkheid kan pas worden aangenomen als de ZZP’er bij de uitvoering van zijn werkzaamheden schade lijdt en jij niet aan je zorgplicht hebt voldaan. Neem daarom alle maatregelen die nodig zijn om schade te voorkomen en dat je kunt aantonen dat je aan je zorgplicht hebt voldaan. Op het
Arboportaal kun je meer lezen over veilige werkomstandigheden en veiligheidsmaatregelen.
Als de schade aantoonbaar het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid van de ZZP’er zelf vervalt je aansprakelijkheid als opdrachtgever.
Meer weten? Neem dan contact op met ons
juridisch loket.