Belastingaangifte doen: pas op met Vooraf Ingevulde Aangifte (VIA)
De vooraf ingevulde aangifte (VIA) van de Belastingdienst maakt je belastingaangifte een stuk makkelijker, maar er zijn een paar valkuilen. Let dus goed op.
De Belastingdienst maakt de belastingaangifte steeds eenvoudiger. Als je het aangifteprogramma na 1 maart downloadt, heeft de Belastingdienst de aangifte inkomstenbelasting automatisch al gedeeltelijk voor je ingevuld.
VIA uitgebreid
Bij de aangifte van 2012 is het aantal automatisch ingevulde velden uitgebreid, dankzij een koppeling met meer bankgegevens. Hierdoor worden bank- en spaartegoeden, leningen, aandelenbezit en premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen automatisch gegenereerd.
Volledig automatisch: handig
De VIA is nog in ontwikkeling, zo benadrukt de Belastingdienst. Het doel van de fiscus is om op termijn online een aangifte klaar te zetten waarop je alleen nog maar akkoord hoeft te geven. Veel gegevens zijn nu al bekend bij de Belastingdienst, dus als service naar de gebruiker, wordt die informatie automatisch ingevuld. Dat bespaart je veel tijd, bijvoorbeeld met het zoeken naar kwijtgeraakte jaaropgaven. Volgens de Belastingdienst leidt de VIA bovendien tot minder foutieve aangiften. Een nulletje te veel of te weinig is nou eenmaal niet volledig uit te bannen.
De Consumentenbond constateerde twee jaar geleden dat negen procent van de VIA’s niet in orde was. Volgens de Belastingdienst ligt de foutenmarge veel lager, bij inkomens- en WOZ-gegevens bijvoorbeeld, onder de twee procent.
Pas op: je blijft zelf verantwoordelijk
Maar er zit een addertje onder het gras. Je mag niet vertrouwen op de juistheid van de vooraf ingevulde gegevens. Als de fiscus een fout maakt en je verbetert die niet, ben je zelf verantwoordelijk. Wees dus kritisch en check de gegevens die ingevuld zijn.
Aanpassen is risico lopen
Als je de vooraf ingevulde gegevens van de Belastingdienst aanpast, wordt dat geconstateerd door het automatiseringssysteem van de fiscus. Correctie kan een reden zijn dat de aangifte nog eens nader onderzocht wordt. Dus controleer extra goed je aangepaste getallen.
Nieuw: Buitenlandse tegoeden
Interessante primeur in de vooraf ingevulde aangifte van dit jaar is het saldo van buitenlandse spaarrekeningen. Een aantal buitenlandse banken levert die cijfers direct aan bij de fiscus, die ze invult, maar het overzicht is niet compleet. Dat betekent niet dat de Belastingdienst geen weet heeft van sommige 'zwarte' buitenlandse rekeningen. 'Het kan zijn dat we wel weten dat iemand een buitenlandse rekening heeft, maar het saldo niet kennen’, aldus de Belastingdienst. ‘Dan vullen we niets in. Maar als de belastingplichtige ook niets invult, kan dat tot vragen leiden.’
Bron: MKB-Nederland