Beurs of evenement in Utrecht: houd rekening met de milieuzone

27-4-2015

Met ingang van 1 januari 2015 heeft Utrecht een milieuzone ingevoerd voor personen- en bestelauto’s op diesel. Tot 1 mei geldt een gewenningsperiode, daarna worden boetes uitgedeeld. Houd dus rekening met de milieuzone wanneer je een beurs- en/of evenementenlocatie in Utrecht wilt bereiken, zo voorkom je boetes die kunnen oplopen tot € 220,-.

Toegangscriteria
Personen- en bestelauto’s
De milieuzone voor personen- en bestelauto’s op diesel is op 1 januari 2015 ingevoerd. Dit betekent dat dieselvoertuigen met een Datum Eerste Toelating (DET) van voor 1 januari 2001 de zone niet in mogen.

Vrachtauto’s
De maatregel voor vrachtauto’s is al ingevoerd in 2007. Per 1 juli 2013 is de milieuzone vrachtauto’s aangescherpt en hebben alleen vrachtauto's met een Datum Eerste Toelating (DET) van 1 oktober 2005 of jonger (minimaal euroklasse IV), of met een brandstof anders dan diesel nog toegang tot de milieuzone.

Klik hier voor een compleet overzicht van toegangscriteria.

Zone
De milieuzone omvat de Utrechtse binnenstad, het stationsgebied, Jaarbeurs en enkele aangrenzende wegen. Het gebied is aangegeven op deze kaart. Je kunt hier een overzicht downloaden van alle straten die binnen de Utrechtse milieuzone vallen.

Bereikbaarheid Jaarbeurs
Jaarbeurs blijft via parkeerterrein P2 (ingang Truus van Lierlaan) bereikbaar voor alle voertuigen.

Boetes
Als je zonder ontheffing in een milieuzone rijdt met een bestel- of personenauto op diesel van voor 2001, kun je een boete krijgen die kan oplopen tot € 160,-. De boete voor vrachtwagens is hoger (€ 220,-).

Ontheffing
Je kunt een dagontheffing aanvragen. Dit kan maximaal 12 dagen per kenteken per kalenderjaar. De ontheffing is alleen vooraf aan te vragen.

Meer weten?
Kijk voor meer informatie over de milieuzone op de website van de Gemeente Utrecht.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers