Boetes op grond van Wet arbeid en vreemdelingen niet door te schuiven naar (onder)aannemer

02-2-2015

In sommige branches, zoals de Live Communication branche, worden relatief veel 'vreemdelingen' in de zin van de Wet arbeid en vreemdelingen (WAV) ingezet. De inzet van vreemdelingen is gebonden aan een aantal vereisten. Verder komen allerlei verplichtingen kijken bij de inzet van vreemdelingen.

Een opdrachtgever die een andere partij inschakelt voor het uitvoeren van de opdracht - waarbij mogelijk vreemdelingen worden ingezet - spreken veelal in de overeenkomst af dat wanneer de wederpartij in strijd handelt met de WAV dat de wederpartij de boete voor de opdrachtgever voor zijn rekening neemt.

Deze contractuele uitsluiting van de boete op grond van de WAV lijkt verleden tijd. Op 16 december 2014 heeft het Hof Den Bosch namelijk in twee uitspraken geoordeeld dat dergelijke vrijwaringen voor boetes in strijd zijn met de openbare orde en daarmee nietig zijn. Dit betekent dat dergelijke afspraken niet geldig zijn.

De achterliggende gedachte bij het oordeel van het Hof is dat een 'werkgever' in de zin van de WAV een zelfstandige plicht heeft om de rechten en verplichtingen uit de WAV na te komen. De achterliggende gedachte bij het opleggen van een boete op inbreuken van de WAV is dat de overtreder de overtreding in zijn eigen vermogen moet voelen, zodat hij wordt geprikkeld en afgeschrikt voor toekomstige overtredingen. Indien een vrijwaring van de boete dan zou worden toegelaten, wordt een inbreuk gemaakt op die achterliggende gedachte.

Zoals gebruikelijk mag een vrijwaring wel worden afgesproken, indien sprake is van 'bijzondere omstandigheden'. Wat onder die bijzondere omstandigheden moet worden verstaan maakt het Hof niet duidelijk.

Een opdrachtgever kan zich als gevolg van de uitspraken niet meer verschuilen achter de vrijwaringsclausule. Hij heeft een eigen verantwoordelijkheid om de verplichtingen uit de WAV na te komen. Doet hij dit niet, dan moet hij op de blaren zitten en zelf een boete betalen.

Heb je vragen of opmerkingen over de Wet arbeid en vreemdelingen? Neem dan contact op met Thijs van Liempd via thijs.van.liempd@dvan.nl of op +31 (0)30 - 285 03 04.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers