Brandt + Fernhout en Van Straaten ontwikkelen inrichting voor kindertandartsenpraktijk

24-8-2015

Brandt + Fernhout en Van Straaten ontwikkelden en produceerden samen een uniek concept voor een nieuwe generatie kindertandartsenpraktijk. Brandt + Fernhout maakte het ontwerp, Van Straaten verzorgde de ovale, kleurrijke 23 meter lange Blue Magic-print, die de wachtkamer omtovert tot een boerenlandschap met educatieve elementen.

Al jarenlang werken Brandt + Fernhout en Van Straaten samen aan printprojecten voor de stands van eindklanten van Brandt + Fernhout. Het laatste project is een opdracht van een Waalwijkse specialist op het gebied van gebitsproducten voor kinderen. Adri van der Kruk is ontwerper bij Brandt + Fernhout en vertelt over de opdracht: “Dit bedrijf, een vaste klant bij ons, vroeg om mee te denken bij de inrichting van een nieuwe generatie kindertandartspraktijk. Hierbij moesten we rekening houden met drie belangrijke zaken. De wachtkamer moest vrolijkheid uitstralen, het is voor de meeste kinderen tenslotte al eng genoeg om naar de tandarts te moeten. Daarnaast dient de print ook een educatief doel: kinderen dingen leren over hun gebit en ademhaling. Ook moest het concept geschikt zijn om wereldwijd uit te rollen.”

Boerenlandschap
De basis van de geleverde oplossing is een volledig beklede wand met getekende afbeeldingen. Het geheel stelt een boerenlandschap voor, waarin zich onder meer huisjes, mensen, dieren en planten bevinden. Met behulp van praatwolkjes wordt de kinderen iets geleerd over hun gebit en ademhaling. Ook zijn er touchscreens geïntegreerd, waarop kinderen filmpjes met oefeningen voor gebitsonderhoud en goede ademhaling kunnen bekijken.

Na de realisatie van een proefkliniek is de eerste van deze ‘nieuwe generatie tandartspraktijk’ in Keulen opgeleverd. In deze kliniek is een grote ovale wand bekleed met een kleurechte print op het materiaal Blue Magic, geprint door Van Straaten. De keus voor Blue Magic lag voor de hand volgens Van der Kruk: “Blue Magic is prachtmateriaal, dat we in de standbouw al vaker hebben gebruikt. Je kunt het tot vijf meter breed in iedere lengte printen. Het is bovendien ontzettend duurzaam en kleurecht. We wilden het hier ook graag gebruiken, omdat het er goed uitziet en jarenlang meegaat.”

Uitdaging
De grootste uitdaging lag in het verlijmen van de 23 meter brede print. Met het Blue Magic-materiaal is het naadloos en in één geheel printen van grote formaten geen probleem. Het verlijmen van een wand van dergelijk formaat in een ruimte met diverse obstakels, zoals in de Keulse tandartsenpraktijk het geval was, is wel een sterk staaltje geweest. Met de ervaren monteurs en het goede DTP-werk van Van Straaten is het perfect gelukt om de wanddelen samen te smelten tot één ovaal geheel. Hierbij hielden zij rekening met eventuele krimp en rek, waardoor de afbeelding aan de randen altijd goed zal aansluiten. Vanwege het unieke karakter van de opdracht, ondersteunde Van Straaten ook bij de opbouw op locatie.

Niels van Straaten over de productie van de print: “Wij staan voor innovatie in visuele communicatie, en dus hebben we het verzoek van Brandt + Fernhout met beide handen aangegrepen. Wij wisten dat Blue Magic te verlijmen was, maar een ovale wandprint 23 meter verlijmen was voor ons de eerste keer. Gelukkig hebben wij voldoende ervaring en kennis in huis om dit voor elkaar te krijgen. Het project laat zien dat de mogelijkheden voor grootformaat prints voor interieurs daadwerkelijk eindeloos zijn, als je maar creatief en innovatief durft te zijn.”

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers