Brexit update: geen verlenging van de transitieperiode na 31 december 2020

13-7-2020

Op 31 januari 2020 heeft het Verenigd Koninkrijk de EU verlaten. Maar na januari werden de actualiteit, het bedrijfsleven en ook het dagelijks leven gedomineerd door de coronacrisis. Dat terwijl de Brexit zeker aandacht vraagt.
 
Zo wordt de Brexit-overgangsperiode namelijk definitief niet verlengd. Het VK en de EU hebben in het terugtrekkingsakkoord afgesproken dat ze vóór 1 juli 2020 gezamenlijk zouden beslissen of de overgangsperiode verlengd zou worden. Het VK heeft aangegeven dat niet te willen doen. Daarom geldt er nu een overgangsperiode tot en met 31 december 2020. Na de overgangsperiode komen er veranderingen, met of zonder handelsakkoord over de nieuwe relatie. Dit betekent dus dat je vanaf 1 januari 2021 definitief te maken hebt de gevolgen van Brexit. Er komen bijvoorbeeld grens- en douaneformaliteiten, zoals import- en export aangiftes als je goederen in- of uitvoert.
 
De Europese Commissie gaat de lidstaten, bedrijven en burgers bijstaan om zich voor te bereiden op het einde van de transitieperiode na de Brexit en heeft per sector een overzicht opgesteld van de domeinen waarin de Brexit duidelijk naar voren komen, ongeacht of er tussen de EU en de Britten een handelsakkoord wordt bereikt. De volgende onderhandelingsronde tussen Europeanen en Britten betreft het onderhandelen over hun toekomstige relatie, op zowel commercieel als op veiligheidsgebied en is voorzien voor de week van 20 juli.
 
Voorbereiden op de nieuwe situatie:
·  Bekijk alle onderwerpen waar je rekening mee moet houden om je voor te bereiden op de nieuwe situatie.
·  Doe de gratis Brexit Impact Scan. Hierna weet je wat je zelf specifiek moet doen ter voorbereiding op de Brexit.

Bronnen: Rijksoverheid en Brexitloket
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers