BTW casus: opleidingen en seminars organiseren in het buitenland

28-3-2019

Plaats-van-dienst-regels in de btw
De regels rondom de ‘plaats van dienst’ in de btw bepalen waar diensten zijn belast. Voor diensten verricht aan ondernemers geldt als hoofdregel dat diensten belast zijn in het land waar de afnemer is gevestigd. Er gelden echter een aantal uitzonderingen. Een van die uitzonderingen is het verlenen van toegang tot evenementen, waaronder evenementen op het gebied van onderwijs.

Recentelijk oordeelde het Hof van Justitie dat btw verschuldigd is in het land waar het evenement plaatsvond. Het seminar werd gehouden door een Zweedse organisator ten behoeve van Zweedse accountants en vond plaats in een andere EU-lidstaat. Volgens het Hof van Justitie verleent de Zweedse organisator toegang tot een evenement op het gebied van onderwijs en is daarom btw verschuldigd in het land waar het evenement plaatsvond.  

Gevolgen uitspraak
De benadering van het Hof van Justitie in deze zaak (‘Srf Konsulterna’) is casuïstisch. Dat betekent dat het arrest met name iets zegt over het verlenen van toegang tot seminars van vijf dagen (met één dag onderbreking). Uit het arrest kunnen echter ook algemene regels worden afgeleid: 
  • De fysieke aanwezigheid van de deelnemers lijkt een belangrijke omstandigheid te zijn om te komen tot de conclusie of er sprake is van een evenement. Toegang verlenen tot evenementen op afstand, zoals weblectures, valt mogelijk niet onder de uitzondering voor de plaats van dienst. 
  • Van het verlenen van toegang is sprake wanneer in ruil voor een biljet of tegen betaling toegang wordt verleend.
  • De uitzondering kan niet buiten toepassing blijven omdat dit leidt tot administratieve lastenverzwaring. In dit geval leidt toepassing van de uitzondering er immers toe dat heffing plaatsvindt in de andere EU-lidstaat, terwijl dienstverrichter en afnemer in Zweden zijn gevestigd. 
Beoordeel uw btw-positie
Wanneer je opleidingen, seminars en dergelijke evenementen aanbiedt aan derden, is het dus van belang na te gaan aan de hand van het oordeel van het Hof van Justitie of in jouw specifieke geval de hoofdregel voor de plaats van dienst geldt, of dat er sprake is van een uitzondering. Dit geldt uiteraard alleen wanneer je afnemer in een ander land is gevestigd dan het land waar het evenement plaatsvindt. 

Als dit soort diensten worden aangeboden aan consumenten gelden voor de btw andere regels. Onderwijsdiensten als zodanig zijn dan al belast in het land waar de onderwijsdiensten plaatsvinden. Het vereiste van toegang verlenen geldt dan bijvoorbeeld niet. 

Bron: BDO Nederland
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers