Buma/Stemra: ‘Auteursrecht is een duurzaam model’

17-2-2015

Buma/Stemra heeft gereageerd op de 'staat van de economie' die minister Kamp vrijdag presenteerde. Kamp noemt auteursrechtregimes hierin als een voorbeeld van belemmeringen waar Nederlandse ondernemers op zouden kunnen stuiten. Hein van der Ree, CEO van Buma/Stemra: “Auteursrecht biedt juist een duurzaam model voor het genereren van inkomsten.”

"Recente ontwikkelingen van muziek op internet laten zien dat auteursrecht geen obstakel is, maar juist een duurzaam model biedt voor het genereren van inkomsten voor mensen die werkzaam zijn in de creatieve sector, terwijl het tegelijkertijd innovatie ondersteunt," zegt Hein van der Ree, CEO van Buma/Stemra in reactie op de presentatie van minister Kamp. "Met de bijdrage die zij leveren aan de Europese economie kan niet lichtzinnig omgesprongen worden."

In de presentatie stelt Kamp dat het met het oog op de belemmeringen voor ondernemers een noodzaak is om het auteursrecht te moderniseren. Volgens Van der Ree is het auteursrecht sinds de invoering telkens gemoderniseerd. "Nieuwe media vragen nieuwe manieren om muziek en andere creaties op zo'n manier te verspreiden dat consumenten ervan kunnen genieten en de makers op een duurzame wijze inkomsten kunnen krijgen voor het werk dat ze doen. Ook makers zijn immers ondernemers." Van der Ree roept tevens eerdere uitspraken van Kamp in herinnering: "Toen minister Kamp in oktober van vorig jaar Amsterdam Dance Event bezocht, zei hij in gesprek met Armin van Buuren letterlijk: 'De bescherming van auteursrechten is zeer wezenlijk en ik wil hierin echt iets voor jullie betekenen.' Te vaak wordt gezegd dat auteursrecht een obstakel is voor innovatie, terwijl makers juist vernieuwers zijn. Wij staan er dan ook voor om de rechten van makers te beschermen."

Buma/Stemra benadrukt dat de creatieve en culturele sector de derde werkgever in Europa is, op Europees niveau goed voor zeven miljoen arbeidsplaatsen. Het recente EU-rapport Creating Growth, measuring cultural and creative markets in the EU, toont aan dat de jaarlijkse bijdrage aan de Europese economie meer dan 530 miljard euro bedraagt. "Ondoordachte stappen bij ingrijpen in auteursrecht brengen die bijdrage mogelijk in gevaar, en daarmee de mogelijkheid dat toekomstige generaties ook nog kunnen genieten van uiteenlopende, aansprekende en inspirerende culturele uitingen."

Bron: Entertainment Business

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers