Controle aanmeldingsplicht Duitsland strenger

19-12-2014

In Duitsland treedt vanaf 1-1-2015 de wet 'Gesetz zur Regelung eines allgemeinen Mindestlohns (Mindestlohngesetz - MiLoG)' in werking. Deze verplicht een werkgever, ook als ze in het buitenland zijn gevestigd en in Duitsland komen werken, het miniumloon van € 8,50 te betalen aan zijn werknemer en is van toepassing op alle branches zonder eigen CAO. Waar zit het addertje?

Meldingsplicht standbouwbedrijven
Door de inwerkingtreding van deze nieuwe wet wordt automatisch ook de wet 'Arbeitnehmer-Entsendegesetz' en 'Gesetz zur Bekämpfung der Schwarzarbeit und illegalen Beschäftigung (Schwarzarbeitsbekämpfungsgesetz - SchwarzArbG)' van kracht. En daarmee ontstaat automatisch een meldingsplicht voor alle werkgevers die personeel willen uitzenden naar Duitsland. Deze meldingsplicht was al van toepassing voor bouwgerelateerde bedrijven die werkzaamheden in Duitsland gaan uitvoeren, maar aanscherping van regels en hoge boetes per 1 januari a.s. maken dat we dit toch nog een keer bij je onder de aandacht brengen.

Aanmelden per fax
In de praktijk houdt de meldingsplicht in dat vóór aanvang van de werkzaamheden in Duitsland, de werkgever per FAX aan de Duitse Zoll in Keulen moet melden welke werknemers waar en wanneer in Duitsland werkzaam zijn. Hiervoor dient het formulier Anmeldung für Arbeitgeber ingevuld te worden.

Documenten overleggen
De Duitse douane gaat vanaf 1-1-2015 streng toezien op deze wetgeving. Tijdens deze controles moet de werknemer aan de Duitse douane te allen tijde de navolgende documenten overleggen:

  • De arbeidsovereenkomst, met Duitse vertaling
  • De meest recente loonstrook
  • Een betalingsbewijs met een sluitende urenstaat

Deze administratie dient voor een periode van 2 jaar beschikbaar te zijn voor een Zoll controle. Overtredingen tegen deze voorschriften kunnen met boetes tot € 30.000,- worden bestraft.

Controle
Mocht er bij een controle worden vastgesteld dat een bedrijf minder dan het minimumloon heeft uitbetaald, dan zijn zelfs boetes tot € 500.000,- mogelijk. Deze boetes worden in de regel aan de Nederlandse werkgever opgelegd. De aansprakelijkheidsbeperking van de Nederlandse B.V. is hierop niet van toepassing.

Let op: Het nieuwe minimumloon ontkracht niet de reeds geldende cao-lonen in Duitsland zoals voor de Bouw cao.

Bron: Stichting Nederlands-Duitse Bouwexport (www.nedubex.nl)

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers