De Doelen voldoet aan aangescherpte normen Green Key
‘Duurzaamheid staat hoog op de prioriteitenlijst van vrijwel iedere locatie, zo ook bij de Doelen. Wij zijn dan ook trots dat de Doelen al vier achtereenvolgende jaren voldoet aan de eisen voor het gouden niveau van de Green Key, zeker omdat de normen aanzienlijk zijn aangescherpt ten opzicht van een aantal jaren geleden,’ aldus Gerrie Dahler, milieucoördinator bij de Doelen.
3900 gloeilampen vervangen
De grootste en meest complexe verandering voor de Doelen betrof de verlichting. Van de lampjes in de toiletten en op de kantoren tot aan de orkestverlichting en de neonletters op de gevels: alles moest worden vervangen door duurzame led-verlichting. ‘Als je bedenkt dat alleen al in onze kroonluchters 3900 gloeilampen zitten, begrijp je de complexiteit en omvang van deze opgave,’ aldus Dahler. Bovendien zaten we met andere uitdaging: een concertzaal vraagt niet alleen om sfeer, maar orkestleden moeten ook hun bladmuziek goed kunnen lezen. Het licht moet dus een groot bereik hebben, want tussen het plafond en het podium in de Grote Zaal zitten tientallen meters. Omdat de kwaliteit van de led-verlichting een paar jaar geleden nog niet toereikend was, maar zich wel razendsnel ontwikkelde, besloten we dit in fases aan te pakken. Binnenkort testen we nieuwe led-lampen in de Grote Zaal, waarbij we ook andere concertgebouwen hebben uitgenodigd, die voor precies dezelfde uitdaging staan. In 2014 hopen we de laatste fase af te ronden en overal duurzame verlichting te hebben.’
Toekomstmuziek
Welke ingrepen heeft de Doelen nog in petto, om nóg duurzamer te ondernemen? Dahler: ‘Doordat we zo serieus bezig zijn met het milieu, en daar ook het effect van zien, worden we steeds gretiger om dat extra stapje te doen. We hebben een Green Team in het leven geroepen, van medewerkers die goed nadenken over hoe het nog groener kan in onze organisatie. We houden een verlichtingslogboek bij, waarin we het noteren als we ergens onnodig licht zien branden. We discussiëren over de keuze tussen servies en milieuvriendelijke wegwerpbekertjes. We denken na over biologische publiekscatering. Kortom, we zijn al heel groen bezig, maar we blijven nadenken over hoe het nóg beter kan.’