Blog: De Impact van de CSRD op de evenementenbranche

03-4-2024

Evenementen, ze zijn als een kleurrijke draad die door onze levens weeft, gevuld met inspiratie en verbinding. Maar de keerzijde is dat ze ook een behoorlijke impact hebben op de wereld. Gelukkig zien we dat steeds meer bedrijven aan de slag gaan met de verduurzaming van locaties, evenementen en congressen.
 
Daarnaast geldt voor de grotere partijen vanaf volgende jaar de CSRD-verplichting, oftewel de Corporate Sustainability Reporting Directive. Maar wat betekent dit voor de evenementenbranche, zowel voor de grote spelers als voor het MKB? Laten we er eens in duiken.
 
Het bijzondere van onze branche (ja ja, wij zijn zelf met onze events-organisatie ook onderdeel van deze branche) is dat de omvang van de organisatie niet altijd bepalend is voor de omvang van de impact. Kleinere bedrijven kunnen grote events organiseren met een giga-footprint en andersom.
 
Voor de CSRD geldt wel dat er gekeken wordt naar de omvang van de organisatie zelf. En daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen grote en kleine bedrijven. De grens is gesteld op onderstaande normen, waarbij een groot bedrijf voldoet aan minimaal twee van de drie normen:
  • 250 medewerkers
  • 50 miljoen omzet
  • 25 miljoen balanstotaal

Grotere bedrijven
Laten we beginnen met de grotere bedrijven. Voor hen geld vanaf volgend jaar de verplichting een rapportage op te stellen over hun duurzame activiteiten en ambities (en als ze beursgenoteerd zijn, zelfs dit jaar al). Een kans om hun verantwoordelijkheid te nemen en te laten zien dat ze serieus zijn over duurzaamheid. Het betekent niet alleen het verminderen van afval en het gebruik van hernieuwbare energie, maar ook het rapporteren over de lokale impact van evenementen en het borgen van goed gedrag in de organisatie. En ja, dat kan een uitdaging zijn, maar het is ook een kans om te laten zien dat ze een positieve impact willen maken op de wereld.
 
Kleinere bedrijven
Maar laten we de kleinere clubs niet vergeten. Want waar voor de grotere bedrijven de rapportage verplichting geld, is de kans groot dat de kleinere bedrijven gevraagd worden input te leveren voor de rapportage van de CSRD plichtige bedrijven.
Voor hen kan de CSRD juist een kans zijn om creatief te worden en duurzaamheid leuk en praktisch te maken. Denk aan het gebruik van lokale leveranciers, het gebruik van duurzame consumptiemiddelen en het stimuleren van alternatieve vervoersmiddelen voor deelnemers. Het gaat er niet om hoe groot je budget is, maar om de intentie om een positieve verandering teweeg te brengen.
 
Onderscheidend vermogen
Veel van de klanten die ons inhuren gaan aan de slag met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering. En duurzamere evenementen, congressen en incentives zijn daar onderdeel van. Er ligt dus een kans voor partijen die de bal oppakken en de klant duurzamere alternatieven bieden. Open en transparant en vooral gebaseerd op data en feiten. Maar wel met het enthousiasme en de praktische insteek die onze branche zo leuk maken!
 
Leuk en praktisch
Dus hoe kunnen we duurzaamheid in de evenementenbranche leuk en praktisch maken? Nou, laten we eens kijken naar wat we kunnen doen. Laten we beginnen met het betrekken van alle stakeholders, van leveranciers tot deelnemers. Organiseer bijvoorbeeld workshops over duurzame evenementenplanning en moedig creatieve ideeën aan. Op deze manier creëren we niet alleen bewustzijn, maar ook een gevoel van gemeenschap en samenwerking.
 
Technologie en innovatie
Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van technologie en innovatie. Denk aan het gebruik van digitale uitnodigingen in plaats van papieren kaarten, het inzetten van medewerkers met een rugzakje en het gebruik van duurzame materialen voor decoratie en opbouw. En zorg dan vooral dat je weet wat de footprint van dergelijke alternatieven zijn. Zo kan de opdrachtgever deze meewegen in zijn keuzes. Op deze manier kunnen we niet alleen de ecologische voetafdruk van onze evenementen verkleinen, maar ook kosten besparen op de lange termijn.
 
Billy boekenkast
Ga je aan de slag met de CSRD (of duurzaamheid in het algemeen)? Maak het dan niet te groot. Wij maken altijd het vergelijk met het opzetten van een Billy boekenkast. Ja het is en zwaar en lomp groot pakket. Maar pak je dat uit; leg je alle onderdelen logisch neer en volg je de handleiding stap voor stap; dan is het toch echt te doen.
En zo is het ook met duurzaamheid en de CSRD. Ja het is veel werk; maar doe het stap voor stap en zorg dat je elke stap goed afrond; dan valt het allemaal best wel mee.
 
Ervaringen uit het verleden…
Vergeet niet dat we als branche al best ver gekomen zijn. Veel zaken die eerder uitzondering waren (en dus ingewikkeld) zijn inmiddels gemeengoed. We draaien onze hand toch niet meer om voor een vegetarische lunch en we maken toch al andere keuzes in de consumptiemiddelen die we gebruiken, et cetera. En dus zullen we ook deze transitie goed doorkomen. Dat hebben de ervaringen uit het verleden ons immers geleerd en waarom zou deze uitdaging nu zoveel anders zijn?
 
Vieren
En laten we tot slot niet vergeten om onze successen te vieren! Duurzaamheid hoeft niet saai en zwaar te zijn. Integendeel, het kan iets zijn om trots op te zijn en te delen met anderen. Dus deel je duurzame successen op social media en deel je ervaringen met andere bedrijven in de branche. Op deze manier kunnen we elkaar inspireren en motiveren om samen een verschil te maken.
 
Dus, beste collega-ondernemers, laten we de CSRD omarmen als een kans om onze evenementen nog duurzamer en vooral transparanter te maken. Laten we niet alleen denken aan de impact van vandaag, maar ook aan de wereld die we willen achterlaten voor de toekomstige generaties. Laten we duurzaamheid leuk en praktisch maken, want uiteindelijk is het niet alleen goed voor onze planeet, maar ook voor onze activiteiten en ons bedrijf.
 
Robin Good
Als ondernemers weten we allemaal hoe belangrijk het is om onze bedrijven draaiende te houden. Maar laten we eerlijk zijn, in een wereld waarin we steeds meer worden geconfronteerd met ons collectief handelen uit het verleden, kunnen we niet langer onze kop in het zand steken en hopen dat het allemaal wel goed komt.
 
We begrijpen dat het integreren van duurzaamheid een uitdaging kan zijn. Tijd, kennis, aandacht – het ontbreekt vaak aan één of meerdere van deze cruciale elementen. En laten we eerlijk zijn, duurzaamheid wordt nog te vaak gezien als vervelend en ingewikkeld.
Wat als we je vertellen dat dit helemaal niet ingewikkeld en vervelend hoeft te zijn? Wat als we je zeggen dat duurzaamheid zelfs leuk kan zijn? En ja, ik hoor je denken, "Maar hoe dan?" Nou, dat is waar Robin Good om de hoek komt.
 
Bij Robin Good helpen we al bijna 25 jaar lang organisaties op een plezierige manier te verduurzamen. We begrijpen de uitdagingen waar je voor staat en bieden praktische, betaalbare oplossingen – en dat alles met een glimlach. 

Wil je weten hoe jij aan de slag kunt gaan met de CSRD? Download dan hier onze whitepaper CSRD in 10 stappen of lees hier alles over de CSRD. En heb je een andere duurzaamheidsvraag? Kijk dan eens op onze website www.robingood.nl of neem contact met ons op via hello@robingood.nl of 085 21 00 179.

Geschreven door Pascal Bouwman en Robin Good
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

nakliyat
depolama izmir sex shop