Er bestaat veel onduidelijkheid over de huidige situatie en de adviezen vanuit het RIVM over preventief thuiswerken van werknemers in relatie tot de dekking op je inkomensverzekeringen. Daarom geeft verzekeringsadviseur Aon een korte toelichting op een aantal van de meest gestelde vragen.
Het coronavirus en de verzuimverzekering
Een werkgever is verantwoordelijk voor een veilige werkomgeving en het naleven van de wettelijke regels om ziekte van werknemers te voorkomen. De verzuimverzekering dekt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever bij ziekte. De oorzaak van de ziekte is daarbij niet relevant en mag een verzekeraar, evenals de werkgever niet weten. Als werknemers om andere redenen dan ziekte niet werken dan biedt de verzuimverzekering hiervoor geen dekking. Preventief thuiswerken, een tijdelijke bedrijfssluiting of als werknemers die mogelijk besmet zijn (en geen ziekteverschijnselen hebben) niet komen werken dan valt dit niet onder de dekking van de verzuimverzekering.
Het RIVM adviseert personen die ziek zijn en milde klachten hebben, thuis te blijven en uit te zieken. In dit geval geldt dat er sprake is van loondoorbetalingsplicht wegens ziekte en valt dat onder de dekking van de verzuimverzekering. Indien de gezondheid van de werknemer en het werk het toestaat, dient er naar een oplossing gezocht te worden zoals thuiswerken.
Dekking bij ziekte
Een reguliere (conventionele) verzuimverzekering kent wachtdagen (uw eigen risico). Corona leidt in de meeste gevallen tot kortdurend verzuim. Voor die gevallen dat het ziekteverzuim langer duurt dan het aantal wachtdagen op je verzuimverzekering, treedt de verzekering in werking. In het geval je bedrijf een verzuimverzekering met een eigen risico in geld heeft afgesloten (Stop-Lossdekking), dan keert de verzekering uit zodra het totale bedrag van de loondoorbetalingsverplichting dit eigen risico overstijgt. Desalniettemin kunnen je kosten hoog oplopen als (een groot deel van) het personeel wordt getroffen door het Corona-virus.
Geef bij onduidelijkheid over de ziekmelding van je werknemer, of als je vermoedt dat in plaats van ziekte, iemand op eigen initiatief preventief thuisblijft, dit signaal ook door aan de arbodienst. Arbodiensten en verzekeraars zijn hier momenteel zelf ook extra alert op om te voorkomen dat niet zieke werknemers als ziek worden aangemerkt. Dit om mogelijke onterechte loondoorbetaling, en daarmee gepaard gaande hogere schadelast, te voorkomen.
Werknemers in preventieve quarantaine
Een verzuimverzekering keert niet uit als een werknemer niet in staat is om zijn werk te verrichten omdat hij in quarantaine geplaatst is.
Een verzuimverzekering dekt de loondoorbetalingsverplichting in geval van ziek personeel. Als iemand om een andere reden dan ziekte niet kan werken, bijvoorbeeld omdat een hij/zij om preventieve redenen in quarantaine moet blijven, of een bepaald gebied niet mag verlaten, is er geen dekking voor de eventuele loondoorbetaling.
Werkgever en werknemer moeten in deze situatie samen (werk)afspraken maken. Houdt de werknemer zich niet aan de gemaakte afspraken, dan geldt dit als werkweigering en kan de werkgever de loonbetaling stopzetten. In dit geval dient de werkgever de werknemer op de consequenties te wijzen.
Werknemers in of naar het buitenland
In de wet is geregeld dat een werknemer kan weigeren als een werkgever een werknemer vraagt of verlicht om naar een risicogebied af te reizen. Dit individuele recht hebben werknemers. Als dit tot een conflict komt bij de rechter, omdat de werkgever van mening is dat de werknemer er heen moet reizen en anders loon weigert te betalen, dan moet de werkgever aantonen dat er geen sprake was/is van een onveilige situatie.
Andersom kun je werknemers niet verbieden om af te reizen naar een risicogebied. Natuurlijk kennen steeds meer landen een inreisverbod en hebben reisorganisaties reizen geannuleerd. En ook wijs je je medewerker op de risicogebieden en eventuele gevolgen. Maar mocht je werknemer desondanks naar een risicogebied afreizen en ziek worden, dan kan dit gevolgen hebben voor de loondoorbetaling tijdens ziekte.
Let op! In beide gevallen is er is mogelijk geen sprake van dekking onder de verzuimverzekering wanneer de werknemer naar een gebied is afgereisd nadat daarvoor een negatief reisadvies is afgegeven.
Nog geen verzuimverzekering
Mocht je nog geen verzuimverzekering hebben afgesloten, dan kan bij de meeste verzekeraars nog steeds een verzuimverzekering worden afgesloten. Lopende ziektegevallen zijn echter nooit gedekt.
Het coronavirus en de WIA verzekeringen
In verband met de wachttijd van 104 weken verwacht Aon dat het coronavirus vooralsnog geen directe impact heeft op de WIA verzekeringen. Onder deze WIA-verzekeringen verstaan wij
- De WIA-Bodemverzekering (0-35% arbeidsongeschikt)
- De WGA-hiaatverzekering
- De WIA-Excedentverzekering
Meer informatie
Het Verbond van Verzekeraars heeft op de website een
pagina met vragen en antwoorden over het coronavirus opgenomen. Hier staan een aantal vragen rondom het coronavirus en (de impact op / dekking van) verschillende verzekeringen, waaronder verzuim-, WIA- en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.
Bron: Aon