Doek valt voor spaarloonregeling
Deelnemers aan de spaarloonregeling kunnen vanaf 1 januari 2012 niet langer geld inleggen in deze regeling. Dat hebben minister De Jager en staatssecretaris Weekers van Financiën bekendgemaakt. De afschaffing van de spaarloonregeling loopt vooruit op de komst van de nieuwe vitaliteitsregeling.
Met de spaarloonregeling kunnen werknemers nu nog belastingvrij maximaal € 613 per jaar uit hun loon opzij zetten. Je betaalt 25% eindheffing over de inleg. Het geld komt op een geblokkeerde spaarrekening van de werknemer te staan. Na vier jaar valt het vrij. Eerder opnemen mag alleen als de werknemer het geld wil gebruiken voor enkele specifieke doeleinden. Maar per 1 januari 2012 valt het doek dus voor de spaarloonregeling. Na die datum is het niet langer mogelijk voor werknemers om er gebruik van te maken.
Al gespaard spaarloon blijft geblokkeerd
Het einde van de mogelijkheid om geld in te leggen in de spaarloonregeling levert de overheid geld op. Dit geld wil het ministerie van Financiën gebruiken om een tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting te financieren. Voor het spaarloon dat werknemers tot 1 januari 2012 hebben gespaard, blijven dezelfde regels gelden. Het blijft dus gewoon voor vier jaar geblokkeerd. Daarnaast blijft de vrijstelling voor de vermogensrendementsheffing (box 3 in de inkomstenbelasting) bestaan. In 2015, als alle tegoeden zijn vrijgevallen, wordt de spaarloonregeling definitief opgedoekt.
Vitaliteitsregeling staat klaar
De opvolger van de spaarloonregeling (en van de levensloopregeling) is de vitaliteitsregeling. Hoe deze regeling er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Het spaargeld dat werknemers via deze regeling sparen zullen ze onder meer kunnen gebruiken voor scholing en het opbouwen van een financiële buffer voor perioden van inkomensachteruitgang. In een recente brief van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid staan enkele details, maar het wachten is nu op de onthulling van definitieve plannen op Prinsjesdag.
Bron: HR Rendement