Een sigaret die duur komt te staan
Hoewel het rookverbod in de horeca nog niet zo oud is, mag er al veel langere tijd niet meer worden gerookt op de werkvloer. De wettelijke regels hierover zijn inmiddels bij iedereen bekend. Sommige werkgevers bieden nog wel gelegenheid en ook nog faciliteit om te roken, terwijl andere werkgevers dat niet doen.
Regels over het roken zijn regelmatig terug te vinden in bedrijfsreglementen. Dit is aan te raden, omdat dan duidelijk is wat wel en niet nog wordt toegestaan. Maar wat nu als tegen de regels in er toch wordt gerookt? Wat is hiertegen te doen en wat is mogelijk?
Uit een uitspraak van de Kantonrechter in Groningen, blijkt dat dit een werknemer duur kan komen te staan. In deze zaak ging het om een aantal werknemers die tijdens nachtdiensten gingen roken in een controlekamer. De werkgever heeft dit geconstateerd en binnen het bedrijf kenbaar gemaakt dat dit niet was toegestaan en als het weer zou gebeuren, er “gepaste maatregelen” zouden worden genomen. Hierna is geconstateerd dat er toch weer werd gerookt tijdens werktijd in de controlekamer. De werknemers zijn allemaal ontslagen op staande voet. Vervolgens hebben de werknemers dit ontslag aangevochten en kon de kantonrechter hierover oordelen.
De Kantonrechter heeft geoordeeld dat het ontslag op staande voet niet geldig was, omdat niet voldoende duidelijk was voor de werknemers dat die “gepaste maatregelen” een ontslag op staande voet zou zijn. Wel gaf de rechter aan dat het blijven roken op het werk onder omstandigheden en na een duidelijke waarschuwing reden kan zijn voor ontslag op staande voet, zolang maar duidelijk is voor de werknemer wat de consequentie is.
Indien dit binnen uw bedrijf speelt is het dus belangrijk om een duidelijk rookbeleid te hebben en bij overtreding ervan duidelijk aan te geven wat de consequentie is. U zou bij een eerste en tweede maal een duidelijk waarschuwing kunnen geven waarbij in de tweede waarschuwing duidelijk staat dat bij een derde overtreding er ontslag op staand voet volgt.
De rokende werknemer is dus gewaarschuwd….
Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggenschap Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat