Europese Commissie gaat akkoord met Duits tolplan

30-5-2017

Duitsland mag van de Europese Commissie definitief doorgaan met de plannen om tol te heffen op personenauto's. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt, schrijven Duitse media. Daarmee lijkt een einde te komen aan een jarenlange discussie.

Discriminatie
Eerder had de Commissie veel kritiek op het plan, want in eerste instantie zou de tolheffing alleen gelden voor buitenlandse bestuurders. Daardoor was er volgens de Commissie sprake van discriminatie. Met het nieuwe plan moeten Duitse bestuurders ook tol betalen, maar zij worden wel gecorrigeerd met belastingaftrek. Ook is met de EU afgesproken dat 'schone' auto's bevoordeeld worden.

Alleen op bondswegen
In december vorig jaar ging de Europese Commissie al onder voorbehoud akkoord met de Duitse plannen. Verschillende Europese lidstaten, waaronder Nederland en Oostenrijk, lieten toen weten geen genoegen te nemen met het nieuwe voorstel en mogelijk gezamenlijk naar de Europese rechter te stappen, omdat Duitse bestuurders nog altijd bevoordeeld zouden worden. Daarna besloot Duitsland ook dat buitenlandse bestuurders alleen tol hoeven te betalen voor bondswegen, en niet voor regionale wegen. Deze aanpassing is belangrijk voor bewoners van de grensregio's die bijvoorbeeld in Duitsland werken.

De tol voor personenauto's moet vanaf 2019 ingaan. Duitsland wil gaan werken met vignetten, die per week tussen de 2,50 en 20 euro moeten gaan kosten. Een vignet voor een jaar zal neerkomen op 130 euro.

Bron: MKB-Nederland

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers