Financiële ondersteuning voor preventief testen van werknemers

29-3-2021

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) wil frequent en preventief testen van werknemers die geen klachten hebben en waarvan niet bekend is dat ze zijn blootgesteld aan het virus, beter mogelijk maken. Om dit te stimuleren wil het kabinet tijdelijk bedrijven ondersteunen, die hun werknemers preventief en zo nodig frequent willen laten testen in situaties waar thuis werken geen optie is.
 
Tot nu toe was het alleen mogelijk voor werkgevers om werknemers mét klachten of bekende blootstelling (door contact met een besmet persoon, een melding door de app CoronaMelder of afkomstig uit een risicogebied) te laten testen. De GGD-en hebben inmiddels voldoende capaciteit om die testen uit te voeren. De regeling om werkgevers hierin te ondersteunen is daarom gestopt per 19 maart 2021. In plaats daarvan komt er een nieuwe regeling die werkgevers financieel ondersteunt om hun werknemers zonder klachten preventief en frequent te testen onder medisch toezicht. Voor de uitvoering van deze regeling is een bedrag van 250 miljoen euro beschikbaar.
 
Werkgevers die hun medewerkers preventief willen laten testen, krijgen van het ministerie van VWS het advies om dit twee keer per week te doen. De regeling vergoedt alleen antigeensneltesten en testen voor begeleide zelfafname. De looptijd is van vandaag tot 31 mei 2021, met een mogelijkheid tot een maand verlenging. Het zijn arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen die zich voor de regeling kunnen aanmelden. Zij voeren vervolgens op aanvraag van de werkgevers de testen uit en ontvangen per test een tegemoetkoming van 20 euro (exclusief btw).
 
Het uiteindelijke perspectief is de inzet van zelftesten om veiliger werken, en bijvoorbeeld ook studeren, mogelijk te maken. Op dit moment zijn er echter nog geen zelftesten op de markt beschikbaar. Het ministerie heeft op 5 maart jl. de mogelijkheid opengesteld voor aanbieders om via een ontheffing sneltesten als zelftest op de markt te brengen. De verwachting is dat de eerste zelftesten in april beschikbaar zijn.
 
Preventief testen van mensen zonder klachten en zonder bekende blootstelling kan vroegtijdig besmettingen helpen opsporen en uitbraaksituaties voorkomen. Bovendien kunnen werkgevers hun werknemers een veiligere werkomgeving bieden door preventief te testen. Thuiswerken is en blijft de norm. De ondersteuning is daarom gericht op werkgevers waarvan werknemers door de aard van hun werkzaamheden geen enkele mogelijkheid hebben om thuis te werken én zich – buiten eigen schuld om – in werksituaties bevinden waar 1,5 meter moeilijk te handhaven is.

Meer informatie vind je op www.werkgeverstesten.nl




 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers