Geen VAR, maar alternatief voor 'Beschikking geen loonheffingen' per 1-1-2016

22-4-2015

De 'Beschikking geen loonheffingen' komt er zoals reeds verwacht definitief niet als opvolger van de Verklaring arbeidsrelatie (VAR). De VAR gaat wel verdwijnen. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën aan de Tweede Kamer.

Modelovereenkomsten
Per 1 januari 2016 zal de vraag of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en afdragen in eerste instantie beoordeeld gaan worden aan de hand van modelovereenkomsten. Bedrijfssectoren, maar ook individuele opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen overeenkomsten aan de Belastingdienst voorleggen. Aan de hand van deze overeenkomsten vindt een eerste beoordeling plaats van de arbeidsverhouding. Indien de Belastingdienst van oordeel is dat er geen sprake is van een (echte) dienstbetrekking en de overeenkomst ook wordt uitgevoerd zoals beschreven in de overeenkomst, is de opdrachtgever gevrijwaard van naheffingen. Mocht achteraf blijken dat de overeenkomst niet wordt nageleefd, dan kan dat anders zijn. Die eerste beoordeling geeft geen oordeel over de fiscale status (ondernemer of niet) van de opdrachtnemer. Wel betekent dit dat als conform de modelovereenkomst wordt gewerkt, de opdrachtnemer niet in aanmerking komt voor bijvoorbeeld een WW-uitkering of WIA-uitkering. UWV en Belastingdienst werken met elkaar samen bij de beoordeling van de overeenkomsten.

Fictieve dienstbetrekkingen
Behalve bij een echte dienstbetrekking geldt er ook inhoudingsplicht en verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen bij een aantal zogeheten fictieve dienstbetrekkingen. Zo zou -als aan de criteria wordt voldaan- ook bij het aangaan en uitvoeren van een modelovereenkomst sprake kunnen zijn van een fictieve dienstbetrekking als thuiswerker of gelijkgestelde. Om dit te voorkomen worden de criteria aangepast. Als er gewerkt wordt op basis van de modelovereenkomst, zal ook geen sprake meer zijn van een fictieve dienstbetrekking als thuiswerker of gelijkgestelde.

Inwerktreding
De nieuwe regels moeten op 1 januari 2016 in werking treden, maar het is nu al mogelijk overeenkomsten voor te leggen aan de Belastingdienst. Een eventuele VAR blijft gedurende 2015 ook nog geldig.

Bron: BDO, partner van CLC-VECTA.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers