Gemeente Kapelle tekent als eerste OZB-belofte MKB-Nederland

19-7-2013

De gemeente Kapelle (Zeeland) is de eerste gemeente die belooft de OZB-tarieven voor ondernemers niet te verhogen. MKB-Nederland riep eind juni alle gemeenten op een toezegging te ondertekenen de OZB voor ondernemers niet te verhogen.

MKB-Nederlandvoorzitter Hans Biesheuvel heeft op 27 juni alle gemeenten een brief gestuurd met de oproep de OZB te verlagen. Ondernemers moeten hun aandacht kunnen besteden aan ondernemerschap en zich geen zorgen hoeven maken om kostenverhogingen waar zij geen invloed op hebben. Alleen zo kan ondernemend Nederland uit het dal klimmen. De Zeeuwse gemeente Kapelle geeft als eerste gehoor aan deze oproep. Deze afspraak tussen MKB-Nederland en de gemeente Kapelle is een belangrijk signaal naar het lokale bedrijfsleven.

Helaas zijn er nog te veel gemeenten die het belang van het mkb onvoldoende onderkennen en de OZB buitenproportioneel laten stijgen. MKB-Nederland pleit dan ook voor een micronorm waarin gemeenten de OZB-opbrengsten maximaal verhogen met het percentage van de inflatie. Een micronorm dwingt gemeenten zich op individueel niveau te houden aan gemaakte afspraken. De huidige macronorm (landelijke afspraak voor alle gemeenten samen) heeft dat dwingende karakter niet en wordt door meerdere gemeenten niet serieus genomen.

Gelukkig zijn er gemeenten die wel op individueel niveau hun steun aan het lokale bedrijfsleven onderstrepen door rechtstreeks aan de ondernemers te beloven de OZB niet te laten stijgen. MKB-Nederland is dan ook verheugd dat de gemeente Kapelle haar ondernemers steunt.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers