Grensoverschrijdend werken? Maak gebruik van loonkostensubsidies

05-6-2015

Wanneer een Nederlandse werkgever een Nederlandse uitkeringsgerechtigde in dienst neemt, kan er een beroep worden gedaan op een aantal financiële regelingen, waaronder loonkostensubsidies zoals premiekortingen. Deze regelingen gelden in principe ook als de werkgever een EU-uitkeringsgerechtigde in dienst neemt.

Premiekorting
De premiekorting maakt onderdeel uit van de sociale zekerheidswetgeving die onder de werkingssfeer van de Europese verordening Vo. 883/2004 valt. De regeling voor premiekortingen geldt voor werknemers tussen de 18 en 27 jaar, 56 jaar of ouder, maar ook voor arbeidsgehandicapte werknemers die vanuit een buitenlandse uitkering in Nederland komen werken. Werkgevers kunnen in principe aanspraak maken op premiekorting wanneer de werknemers in hun nieuwe dienstverband sociaal verzekerd zijn in Nederland en hun buitenlandse uitkering naar aard en strekking overeenkomt met een Nederlandse uitkering. Dit geldt overigens niet alleen voor buitenlandse werknemers. Ook Nederlandse grensarbeiders die in een andere lidstaat wonen en een uitkering vanuit het buitenland ontvangen, vallen onder deze regeling.

Een praktisch probleem hierbij vormt de beoordeling of de buitenlandse uitkering overeenkomt met een vergelijkbare Nederlandse uitkering. De Belastingdienst doet zelf onderzoek naar de fiscale kwalificatie van de buitenlandse sociale zekerheidsstelsels en beoordeelt daarbij hoe de buitenlandse sociale verzekeringen moeten worden gekwalificeerd.

Per land wordt aangegeven wanneer deze beoordeling heeft plaatsgevonden, welke sociale verzekeringen het betreft en of en in hoeverre sprake is van vergelijkbaarheid met het Nederlandse verzekeringsstelsel. De uitkomsten hiervan worden via een mededeling van het Directoraat-generaal Belastingdienst / Cluster Fiscaliteit kenbaar gemaakt en zouden bij deze toets dus als leidraad kunnen dienen.

Doelgroepverklaring
Ook is het lastig om te voldoen aan de voorwaarde omtrent de benodigde verklaring m.b.t. de voorafgaande uitkeringssituatie (de zogenoemde doelgroepverklaring), die in Nederland afgegeven wordt door het UWV of andere betrokken uitkeringsinstanties. De vraag is namelijk welke buitenlandse uitkeringsinstantie volgens de Belastingdienst bevoegd is om een dergelijke verklaring voor de betreffende buitenlandse uitkering af te geven, omdat dit niet in de betreffende wet- en regelgeving is ingekaderd. Het is daarom belangrijk om afstemming te zoeken met de Belastingdienst voordat de premiekorting kan worden toegepast in de loonaangifte.

Er bestaan dus verschillende mogelijkheden voor loonkostensubsidies in combinatie met grensoverschrijdend werken. Het is echter complexe materie en ook het toepassen van deze faciliteiten moet op de juiste wijze gebeuren.

Meer informatie?
Neem voor meer informatie contact op met onze preferred supplier BDO Accountants & Belastingadviseurs via clcvecta@bdo.nl of +31 (0)30 - 284 98 21.

Bron: BDO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers