Grotere kans op naheffing na afschaffing VAR

26-5-2015

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft staatsecretaris van Rijn dat de Belastingdienst vanaf 1 januari 2016, als modelovereenkomsten de VAR gaan vervangen, meer speelruimte heeft om opdrachtgevers van zzp’ers naheffingen loonbelasting en premies werknemersverzekeringen op te leggen.

Modelovereenkomst
De zorgsector werkt al met modelovereenkomsten tussen opdrachtgever en opdrachtnemers. Een aantal is door het ministerie van Volksgezondheid goedgekeurd. Het betreft overeenkomsten die uitsluitsel geven over de arbeidsrelatie tussen de AWBZ-zorginstelling en de zzp-zorgverlener voor zorg bij mensen thuis.

Let op:
Goedgekeurde overeenkomsten behoeden opdrachtgevers een naheffing opgelegd te krijgen, mits de uitvoering van de werkzaamheden conform de schriftelijke afspraken plaatsvindt. Zo niet, dan kunnen er alsnog naheffingen en boetes worden opgelegd. Dit gaat na het verdwijnen van de VAR voor alle sectoren gelden.

Per 1 januari 2016 zijn opdrachtgevers en zzp’ers samen verantwoordelijk voor hun arbeidsrelatie. De Belastingdienst streeft ernaar dat er eind 2015 zo’n 40 modelovereenkomsten voor verschillende sectoren beschikbaar worden gesteld. Daarnaast komen er enkele meer algemene overeenkomsten. Partijen die gebruik maken van een voorbeeldovereenkomst – en zich daaraan houden - hebben vooraf de zekerheid dat de opdrachtgever geen loonheffingen in hoeft te houden.

Eigen overeenkomst
Een organisatie die met zzp’ers werkt en geen gebruik maakt van een modelovereenkomst, kan er voor kiezen een eigen overeenkomst op te stellen en die voor te leggen aan de fiscus. De opdrachtgever krijgt dan in één keer zekerheid voor alle zzp’ers die gebruik maken van dezelfde (model)overeenkomst.

Let op:
Een nadeel hiervan is dat als de Belastingdienst de overeenkomst niet goedkeurt, er voor alle zzp’ers die gebruik maken van deze overeenkomst sprake is van een dienstbetrekking. Leg de eigen overeenkomst dus altijd aan de Belastingdienst voor. Start tijdig met het opstellen van een eigen overeenkomst. Het opstellen ervan kost tijd. Daarna zal er bovendien dus nog afstemming met de Belastingdienst moeten plaatsvinden.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers