Hart- en vaatziekten belangrijke oorzaak verzuim

05-7-2013

Hart- en vaatziekten - waaronder hoge bloeddruk, diabetes en het optreden van hartinfarcten en beroertes – is een belangrijke oorzaak van verzuim in Nederland. 365/ArboNed heeft sinds april van dit jaar een hartrisicoberekening opgenomen in het Preventief Medisch Onderzoek (PMO). Zo biedt 365/ArboNed werkgevers een instrument om verzuim door hartfalen te verlagen en zelfs in sommige gevallen te voorkomen, en het geeft de werknemer een prikkel om gezonder te gaan leven.

In april hebben we gecommuniceerd dat we als eerste arbodienst in Nederland een hartrisicoscore én een leefstijlcijfer hebben opgenomen in het PMO. Met een PMO brengen we de leefstijl, het werkvermogen en de gezondheidsrisico’s van werknemers in kaart. 365/ArboNed voert jaarlijks ruim 12.500 PMO’s uit, met een verzuimverlagend effect.

Een veelgestelde vraag naar aanleiding van de eerdere communicatie is of een ongezonde leefstijl nu écht zo belangrijk is in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Het antwoord is dat ongezonde leefstijlfactoren, waaronder stress, roken, ongezonde vetten, overgewicht en te weinig bewegen voor 80 tot 90% verantwoordelijk zijn voor alle hart- en vaatziekten. Met gezond leven is dus veel te winnen.

Programma voor de risicogroep
Naast de hartrisicoscore ontvangen werknemers die aan een PMO deelnemen ook een leefstijlcijfer. Vervolgens krijgen zij hierbij gericht gezondheidsadvies. Werknemers die binnen de risicogroep vallen, bieden we meer. Online ondersteuning om de leefstijl te verbeteren, aangevuld – naar gelang het leefstijlcijfer - met persoonlijke coaching.

Dit programma is in samenwerking met prof. dr. Leo Hofstra (Managing Cardiologist Cardiologie Centrum Utrecht en Co-Director van de Happy Globally Foundation) tot stand gekomen. Het programma heeft laten zien dat de online leefstijlinterventie een sterk positieve invloed heeft op de gezonde leefstijl. Bij verschillende bedrijven heeft dit programma ervoor gezorgd dat het hartrisico in één jaar tijd met gemiddeld 20% is gedaald.

Klik hier voor meer informatie over de hartrisicoberekening en hier voor meer informatie over het PMO van 365/KeurCompany.

Bron: 365

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers