Momenteel heeft elk land in Europa tenminste één inwoner die besmet is met COVID-19. Maar welke maatregelen neemt ieder land tegen de verspreiding van het coronavirus?
Italië
Italië is tot nu toe het hardst geraakt door het coronavirus en heeft daarom harde maatregelen genomen. Tot tenminste 3 april is er sprake van een complete lockdown in het land: scholen en musea zijn dicht en alle evenementen zijn afgelast. Alle winkels zijn gesloten, met uitzondering van voedingswinkels en apotheken. Ook kappers, cafés en restaurants zijn gesloten. Italianen mogen alleen naar buiten als ze een zwaarwegende reden hebben.
Frankrijk
Ook Frankrijk gaat twee weken in volledige lockdown: je mag alleen voor essentiële activiteiten naar buiten, bijvoorbeeld om boodschappen te doen of naar een apotheek te gaan. Je moet wel eerst toestemming krijgen, dan pas kan je met speciale documenten de straat op. Als je zonder toestemming naar buiten gaat, riskeer je een boete. Daarnaast heeft Frankrijk besloten de buitengrenzen van het Schengengebied te sluiten voor minstens 30 dagen. Deze maatregel gaat in vanaf 17 maart 12.00 uur.
België
België heeft besloten om de horecagelegenheden en scholen te sluiten tot tenminste 3 april. Kinderdagverblijven blijven vooralsnog open. Daarnaast worden alle evenementen en activiteiten geschrapt.
Duitsland
Naast het sluiten van de horeca, scholen, theaters en het verbieden van bijeenkomsten heeft Duitsland nu ook besloten een groot deel van de winkels te sluiten: alleen supermarkten, tankstations, apotheken en andere 'essentiële' winkels mogen openblijven, aldus de Duitse regering. Daarnaast is het land begonnen met grenscontroles aan de grenzen met Luxemburg, Denemarken, Zwitserland, Oostenrijk en Frankrijk om zo de verspreiding van het coronavirus te beperken.
Oostenrijk
Oostenrijk gaat ook vrijwel helemaal op slot, maakte de Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz op zondag 15 maart bekend. Oostenrijkers moeten zoveel mogelijk binnen blijven en mogen niet met meer dan vijf personen samenkomen. Eerder heeft het land al de grenzen met Zwitserland en Italië gesloten, gingen scholen dicht en moesten veel winkels hun deuren sluiten.
Denemarken
Denemarken heeft besloten alle scholen, universiteiten en bibliotheken te sluiten. Daarnaast heeft de Deense regering heeft besloten alle evenementen met meer dan 100 bezoekers te verbieden voor de hele maand maart. Wel worden organisatoren van grote evenementen (meer dan 1000 personen) gecompenseerd. De regering trekt er 12 miljoen euro voor uit. Evenementen gericht op risicogroepen zoals ouderen en zieken, vallen hier ook onder.
Zweden
Woensdag 11 maart werd bekendgemaakt dat Zweden bijeenkomsten met meer dan 500 mensen verbiedt.
Noorwegen
Ook Noorwegen heeft strenge maatregelen genomen: elke toerist wordt verzocht naar huis te gaan. Doe je dat niet, dan wordt je 14 dagen in quarantaine gezet, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Deze regel geldt ook voor Noren die buiten Scandinavië zijn geweest. Ook in Noorwegen zijn scholen, cafés en restaurants voor twee weken gesloten, maar de kans is groot dat de maatregelen worden verlengd.
Zwitserland
De Zwitserse regering heeft per direct alle evenementen afgelast en de grenzen gesloten. Mensen die er wonen of zaken komen doen, mogen wel de grens over.
Spanje
Zaterdag 14 maart kondigde premier Sánchez de noodtoestand af in Spanje: je mag alleen nog de straat op voor etenswaar, medicijnen, werk, het bezoeken van een arts en om naar de bank te gaan. Daarnaast heeft het land de grenzen gesloten met de EU, behalve voor mensen die wel in Spanje werken maar er niet wonen en voor mensen die om zwaarwegende redenen het land in moeten.
Portugal
Vanaf 16 maart gaan in Portugal alle scholen dicht en mogen pas 9 april weer open. Passagiers van cruiseschepen mogen het land niet meer in, tenzij ze de Portugese nationaliteit hebben. Daarnaast zijn er beperkingen voor het aantal mensen dat tegelijkertijd restaurants en winkelcentra mag bezoeken.
Polen
De Poolse regering heeft besloten alle ‘grote’ evenementen, waaronder concerten en sportwedstrijden, te annuleren. Dit als gevolg van de uitbraak van het coronavirus, zei premier Mateusz Morawiecki tijdens een persconferentie op dinsdag 10 maart. Hoe lang dit verbod gaat duren, is nog onbekend. Scholen zijn vanaf 16 maart voor 2 weken gesloten.
Slovenië
In Slovenië zijn grote bijeenkomsten van meer dan duizend mensen verboden. Daarnaast heeft het land de grens met Italië gesloten.
Roemenië
Ook Roemenië verbiedt ‘grote’ in- en outdoor evenementen. Bovendien blijven alle scholen gesloten tot 22 maart. Dit kan verlengd worden tot 21 april.
Kroatië
Kroatië heeft 'grote' evenementen afgelast. Daarnaast moeten reizigers naar Kroatië die uit risicogebieden komen uit voorzorg twee weken in quarantaine.
Hongarije
Hongarije verbiedt reizigers uit risicogebieden, waaronder China, Zuid-Korea, Iran en Italië, toegang tot het land. Daarnaast zijn indoorevenementen met meer dan 100 mensen afgelast en geldt er een verbod op outdoor evenementen met meer dan 500 bezoekers. Universiteiten gaan ook tijdelijk dicht.