Het eisen van een coronavaccinatiebewijs door werkgevers?

03-9-2021

In Nederland heeft inmiddels het eerste grote bedrijf besloten voorlopig alleen gevaccineerd personeel toe te laten op de werkvloer. Nederland kent geen vaccinatieverplichting en dat maakt dat de werkgever de werknemer niet kan verplichten om een vaccinatiebewijs te laten zien.


De ontstane discussie brengt een ingewikkeld debat op gang. Werkgevers kunnen werknemers niet verplichten om zich te laten vaccineren, maar willen tegelijkertijd werknemers die weer op kantoor komen werken zoveel als mogelijk beschermen.

Het demissionaire kabinet is hier heel duidelijk over; zij willen geen directe of indirecte vaccinatieplicht-, drang of dwang. Het demissionaire kabinet vindt het onwenselijk als werkgevers werknemers gaan vragen naar een vaccinatiebewijs. Voor een vaccinatiebewijs moet volgens het demissionaire kabinet altijd een alternatief voorhanden zijn. Nederland werkt om die reden met het coronatoegangsbewijs, waardoor mensen de keuze hebben tussen een vaccinatiebewijs, herstelbewijs of negatief testbewijs.

Bepaalde private partijen in bijvoorbeeld de cultuursector, evenementen, horeca, sport en het beroeps- en hoger onderwijs hebben de wettelijke mogelijkheid om werknemers en bezoekers te vragen een geldig coronatoegangsbewijs te overleggen. In de overige sectoren die als publieke plaats zijn aan te merken (als bijv. de detailhandel) is het niet mogelijk om gebruik te maken van coronatoegangsbewijzen.

Demissionair minister Hugo de Jonge heeft recent aangegeven het gesprek aan te gaan met werkgevers en werknemers over de mogelijkheden om een veilige werksituatie te creëren voor alle werknemers. De prioriteit ligt vooral op het bespreekbaar maken van het onderwerp.
Bron: Tweede Kamer
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers