InfraTech Duitsland heeft een stevige positie verworven in het Duitse beurslandschap. De derde editie van deze vakbeurs voor infrastructuur, die van 10 t/m 12 januari jl. plaats vond, trok 26% meer exposanten en 20% meer bezoekers dan de vorige editie in 2016. Ook het bijbehorende kennisprogramma oogstte veel waardering. De meeste sessies in de auditoria, gesitueerd op de beursvloer, werden zeer goed bezocht door het publiek.
7397 personen bezochten InfraTech Duitsland 2018, die van 10 tot 12 januari in Messe Essen plaatsvond. Dat betekent een stijging van 20% vergeleken met de vorige editie in 2016.
InfraTech Duitsland 2018 is het toonaangevende platform voor de Duitse infrasector en richt zich op de segmenten: 'Grond-, weg en waterbouw', 'Openbare Ruimte', 'Verkeer & Mobiliteit' en 'Nutsvoorzieningen, riolering en ontwatering'. Vanaf de eerste beursdag heerste er een optimistische sfeer. Deze werd versterkt door de positieve signalen vanuit de politiek die werden verwoord door Henrik Wüst, Minister van Verkeer in Noordrijn-Westfalen. Wüst verklaarde tijdens de officiële opening, dat er tot aan 2030, 20 miljard euro aan overheidsgeld beschikbaar wordt gesteld voor infrastructuurprojecten in deze deelstaat. Ook kondigde hij aan dat er meer haast gemaakt zal worden bij planning en besluitvorming door de overheid.
Kwaliteitsvakbeurs
Van de 218 exposanten (een stijging van 26%) die hun producten en diensten presenteerden, waren er 100 voor de tweede of derde keer vertegenwoordigd. "Wij zijn natuurlijk zeer verheugd over dit aantal trouwe exposanten. Maar wij zijn ook trots op de deelname van 118 nieuwe exposanten. Dit toont aan dat de InfraTech een vakbeurs in beweging is", aldus Johan Teunisse van
Rotterdam Ahoy, organisator van deze vakbeurs.
InfraTech bevestigde opnieuw haar reputatie als kwaliteitsvakbeurs. Bernd Bathke van de firma ACO Tiefbau Vertrieb GmbH prees de hoge kwaliteit van de vakbezoekers. En Karlheinz Petri, directeur van de firma Instamak GmbH zei: "Hier ontmoeten wij precies onze doelgroepen". Voor het Finse bedrijf Witta was InfraTech een première. Directeur Wille Vittanen bestempelde de InfraTech als de uitgelezen vakbeurs om zijn onderneming in Duitsland bekend te maken. De organisatie registreerde t.o.v. 2016 een stijging van 7% in het aantal bezoekers dat de beslissingsbevoegd is.
InfraTech Innovatieprijs ook in Duitsland uitgereikt
"Schermspoeling", een reinigingsmethode voor drinkwaterleidingnetten van de firma Gelsenwasser AG werd met, de door het IKT (Instituut voor ondergrondse infrastructuur) uitgeloofde InfraTech Innovatieprijs 2018 onderscheiden. De prijs voor getalenteerde studenten, die voor de eerste keer werd uitgereikt, ging naar Philipp Hensel voor zijn bijdrage "Nabehandeling in aansluiting op de eliminatie van sporenelementen door oxidatie met ozon".
Aantrekkelijk kennisprogramma
De door het IKT, Kirschbaum Verlag en Kommunal Agentur NRW georganiseerde kennissessies over de verschillende infrastructurele uitdagingen, kon op veel belangstelling rekenen. Dr. Sissis Kamarianakis, Opleidingsmanager bij het IKT, was zeer enthousiast over de response van het publiek. Bij het symposium "Instandhouding van wegen en bruggen" van Kirschbaum Verlag barstte het auditorium zelfs uit haar voegen. Ook het Infrastrukturforum NRW – Niederlande, dat door de Deutsch-Niederländische Handelskammer (DNHK) werd georganiseerd, trok veel belangstellenden die gezamenlijk voor een levendige discussie zorgden. In het kader van InfraTech, werden door meer partijen bijeenkomsten en congressen georganiseerd. Zo verschafte de VHV o.m. informatie over de gevaren van cybercriminaliteit. Dit werd ter plekke aanschouwelijk gemaakt door spreker Mark Semmler, die met het gebruik van vrij toegankelijke tools, mobiele apparatuur van enkele aanwezigen hackte.
Afscheid van Johan Teunisse
Op woensdag 10 januari werd door de aanwezige exposanten stil gestaan bij het naderende afscheid van senior accountmanager Johan Teunisse, die in mei van dit jaar met pensioen gaat. In het bijzijn van zijn vrouw en kinderen ontving Teunisse als eerste buitenlander ooit, de Erespeld in Zilver van de Baugewerbliche Verbände Düsseldorf, als blijk van waardering voor zijn enorme verdienste voor de bouwnijverheid in Noordrijn-Westfalen. Teunisse reageerde hierop: "vanzelfsprekend ben ik zeer vereerd met deze onderscheiding en erkenning vanuit de Duitse infrasector". Johan Teunisse geldt als de motor achter de Duitse edities van InfraTech en verwoordt zijn vertrek als volgt: "na jaren van opbouw moet ik dit platform (want InfraTech is meer dan een vakbeurs) in deze boeiende sector loslaten en overdragen. We hebben gezamenlijk een succesvolle productie neergezet, die al na drie edities als toonaangevend wordt gezien binnen de Duitse branche. Dat laat ik natuurlijk met een dubbel gevoel achter me. Ik vertrouw er echter op dat de positivieve ontwikkeling van deze beurs zal worden voortgezet door mijn opvolgers".
InfraTech Duitsland wordt elke twee jaar georganiseerd. De volgende editie vindt plaats van dinsdag 14 tot donderdag 16 januari 2020 in de Messe Essen. Eén jaar eerder, van 15 tot 18 januari 2019, wordt de Nederlandse editie van InfraTech in Rotterdam voor de 14e keer georganiseerd.