Internetconsultatie Rouwverlof afgerond

26-6-2024

We berichten er al eerder over, het nieuwe wetsvoorstel Rouwverlof. Met dit voorstel wordt voor werknemers met minderjarige kinderen bij het overlijden van een ouder of minderjarig kind vijf dagen rouwverlof (extra) voorzien. De internetconsultatie voor deze wet is inmiddels afgerond. VNO-NCW / MKB-Nederland en AWVN hebben dezelfde insteek in hun reactie: rouwverlof is maatwerk.

Alle drie genoemde partijen erkennen, net als CLC-VECTA, dat overlijden grote impact heeft. De achterliggende gedachte bij dit wetsvoorstel om mensen in dit soort intens verdrietige situaties tijd en ruimte te bieden wordt door alle partijen onderschreven.

Maar om dit vast te leggen in een wet, waardoor de legpuzzel aan verlofregelingen enkel ingewikkelder wordt, is niet de oplossing die zij hiervoor passend vinden. Juist een vereenvoudiging en flexibilisering in regelingen, zoals het SER-advies ‘Balans in maatschappelijk verlof' ook aangeeft, zien zij als voorkeursroute.

CLC-VECTA onderschrijft dit standpunt en heeft dit ook aangegeven naar betrokken partijen. Rouw is persoonlijk en verdient maatwerk, dat in goed overleg tussen werknemer en werkgever afgestemd kan worden. Uit een onderzoek van AWVN blijkt overigens dat dit op dit moment in bijna alle gevallen al gebeurt. En dat is het allerbelangrijkste in moeilijke tijden.
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers