KHN: nieuwe cao horeca een feit

23-11-2017

KHN is samen met CNV Vakmensen een nieuwe cao voor de horeca overeengekomen. Ruim 80% van de achterban van CNV Vakmensen steunt dit resultaat. De nieuwe cao horeca gaat per 1 januari 2018 in en loopt tot en met 31 december 2019. KHN vindt het een goede zaak dat er vanaf komend jaar weer een cao voor alle horecamedewerkers is. Het geeft gelijke basisvoorwaarden en duidelijkheid voor alle horecamedewerkers.

Van model arbeidsvoorwaarden naar cao horeca
Na de vorige cao horeca is in 2014 het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) ingegaan. Die voorwaarden sluiten aan op de vorige cao en zijn aangepast aan de nieuwe Wet werk en zekerheid. Daarmee was er minder ruimte voor contracten met bepaalde tijd en waren er minder uitzonderingen voor seizoenwerk en invalwerk. Daarnaast is de loontabel gecorrigeerd voor inflatie en voor jeugdige vakkrachten. Bovendien werd de volwassen leeftijd verlaagd naar 21 jaar en de leeftijdspercentages voor de jeugdlonen verhoogd. Jaarlijks gold voor vakkrachten een prestatieverhoging op basis van de jaarlijkse beoordeling van de afgesproken, individuele prestaties. Al deze voorwaarden blijven natuurlijk in de nieuwe cao horeca van kracht.

In de eerste week van december 2017 is de digitale versie van de nieuwe horeca cao digitaal op de site van KHN beschikbaar.

Nieuwe en doorlopende afspraken in de nieuwe cao
In de nieuwe horeca cao zijn naast nieuwe afspraken ook lopende afspraken uit de vorige cao en de het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement (AVR) opgenomen:

Aanpassing lonen
In de nieuwe horeca cao gelden de volgende loonaanpassingen:

  • 1-1-2018 loontabel die ten opzichte van het AVR 1,3% hoger is (de inflatie).
  • 1-1-2018 prestatieverhoging vakkracht (*) met een plus of min op basis van individuele beoordeling
  • 1-7-2018 loontabel en alle lonen voor vakkrachten plus 1%
  • 1-1-2019 loontabel plus inflatie (CBS-inflatiecijfer is begin november 2018 bekend)
  • 1-1-2019 prestatieverhoging vakkracht (*) met een plus of min op basis van individuele beoordeling
  • 1-7-2019 loontabel plus 1%

(*) De prestatieverhoging vakkracht volgt uit de eerdere horeca cao en uit het KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement.

Je kunt de nieuwe loontabellen die gelden per 1 januari 2018 nu downloaden.

  • Seizoenkracht en invalkracht
    In de nieuwe horeca cao is een regeling opgenomen voor echte seizoenkrachten (waardoor een jaarlijkse onderbreking van 3 in plaats van 6 maanden mogelijk is) en een regeling voor invalkrachten. Bij invalwerk geldt dat er geen loonverplichting is als er geen werk beschikbaar is. De werknemer heeft de optie om last minute oproepen te weigeren als er bijvoorbeeld al ander werk is aangenomen of er een tentamen of examen is.
  • Handhaven
    Individuele werknemers krijgen de mogelijkheid om bij herhaald overtreden van de grenzen van de arbeidstijdenwet het meerwerk zonder gevolgen te weigeren.
  • Lonen leerlingen
    De lonen voor leerlingen volgen het nieuwe hogere wettelijke minimum jeugdloon. Dat wettelijke jeugdloon wordt in 2019 weer verhoogd.
  • Diverse zaken ook weer in nieuwe cao
    In de nieuwe cao komen de volgende zaken terug: de oude cao-bepalingen over nachtdiensten in uitgaansgelegenheden, arbeid op alle zondagen en een toetsingsvrije horeca-rie voor kleine werkgevers.

Vervolg
De cao geldt direct vanaf 1-1-2018, maar werkgevers krijgen tot 1-4-2018 de tijd om de werkelijke loonbetalingen op de nieuwe cao-bedragen en voorschriften aan te passen. KHN en CNV Vakmensen vragen Algemeen Verbindend Verklaren van deze cao aan. Naar verwachting is dit in april 2018 een feit.

Sociale agenda
CNV Vakmensen en KHN hebben afgesproken dat zij een sociale agenda initiëren en uitwerken om inhoud te geven aan goed werkgeverschap. Alle stakeholders kunnen meepraten.

Samen verder
CNV Vakmensen en KHN vinden het een goede zaak dat er een nieuwe horeca cao is. Daarbij is er begrip voor het feit dat mensen hoopten op meer en mogelijk teleurgesteld zijn. De uitnodiging om mee te praten over een sociale agenda geldt voor iedereen. We hopen in die gesprekken input van stakeholders te krijgen om te komen tot afspraken en aanbevelingen. Bijvoorbeeld over persoonlijke ontwikkeling en vakmanschap. Daarbij is de vraag of dit past binnen een cao of dat er (ook) afspraken moeten worden gemaakt binnen een onderneming en die daar verder worden uitgewerkt.

Technische toelichting
Zondagarbeid: De arbeidstijdenwet verbiedt arbeid op zondag, tenzij dat nodig is, maar dan met elke maand een zondag vrij. Alleen met een cao-regeling mag elke zondag worden gewerkt. Dat wordt in een nieuwe cao geregeld net als in de oude cao horeca. De werknemer mag werken op een zondag afwijzen als in 52 weken al op 39 of meer zondagen is gewerkt.
Nachtarbeid uitgaansleven: In de arbeidstijdenwet staat: niet meer 140 nachtdiensten in een jaar of niet meer dan 38 nachturen in twee weken tussen 0:00 en 06:00 uur. In de wet is opgenomen dat je bij cao als uitzondering mag bepalen dat dit in het uitgaansleven wel anders mag. Dat wordt in een nieuwe cao geregeld net als in de oude cao horeca. Niet meer dan 20 nachtdiensten in 4 weken met voldoende rusttijd.
Seizoenwerk en 3-maanden onderbreking: Dat komt aan de orde vanaf 1 januari 2018 en mag worden toegepast bij contractverlenging en bij nieuwe contracten bij aanvang van een nieuw seizoen. Bij seizoenwerk (volgens de wettelijke definitie!) kijk je terug en mag je tellen met 3 maanden onderbreking in plaats van 6 maanden. Dus bij een seizoencontract voor een echte seizoenkracht is vanaf maart 2018 feitelijk telkens een contract voor bepaalde tijd mogelijk, zolang er tussen einde seizoen en nieuw seizoen maar meer dan 3 maanden zit. Seizoenwerk is werk dat door dezelfde persoon (de echte seizoenkracht) niet meer dan 9 maanden beschikbaar is vanwege klimatologische omstandigheden.
Bepaalde tijd: Voor alle andere bepaalde tijd blijft de keten 3 contracten in 2 jaren, onderbreking 6 maanden of korter is dezelfde keten. Voor het berekenen van de transitievergoeding is de onderbreking altijd 6 maanden of korter, ook bij seizoenwerk.
Feestdagenregeling: Regeling was en is tijd-voor-tijd (vervangende dag betaald vrij) als de vakkracht op een feestdag werkt. Als dat niet binnen 6 maanden lukt volgt alsnog 50% toeslag op de uurlonen van die feestdag.
Overwerk: De uren worden in tijd-voor-tijd gecompenseerd of uitbetaald zonder toeslag, maar met vakantierechten en pensioenopbouw als maximum van de pensioenregeling dat toelaat. Geldt niet als het loon meer is dan zo’n €60.000.

Bron: Koninklijke Horeca Nederland (KHN)

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers