Koninklijke Horeca Nederland: geen overleg cao
KHN ondersteunt ondernemers met model Arbeidsvoorwaardenreglement
KHN legt zich er noodgedwongen bij neer dat de horeca-cao per april 2014 eindigt. De zes cao-eisen van vakbonden bieden geen enkel zicht op een overeenstemming. KHN wil de huidige cao nog wel ongewijzigd voortzetten. Als dat niet lukt, heeft KHN een KHN-model Arbeidsvoorwaardenreglement gereed. Horecawerkgevers kunnen daarmee contractafspraken volgens de nieuwe regels vastleggen.
Het arbeidsrecht verandert per juli 2014 voor contracten, proeftijd en aanzeggen van wel of niet verlengen van contracten. Juli 2015 gaan de nieuwe regels voor ontslagprocedure en transitievergoedingen in. KHN vindt de huidige cao een prima evenwicht en noodzakelijk om van de overgangsregels gebruik te maken. Dat geeft horecawerkgevers en cao-partijen de gelegenheid zich op nieuwe regels voor te bereiden. Met een cao is nieuw maatwerk voor horecawerkgevers mogelijk en noodzakelijk. Dat regel je niet onder druk in een periode dat de nieuwe regels nog niet voor honderd procent in alle details vaststaan. De parlementaire behandeling is nog niet afgerond.
Eisen vakbonden kosten teveel en leveren minder flexibele arbeidsinzet
De eisen van vakbonden zijn onder andere in een jaar volgens hun arbeidsvoorwaardenbeleid drie procent loonstijging voor iedereen, tot dertig procent hogere aanvangslonen, afschaffen van jeugdlonen en voor hen een vakvolwassen loon. Verder een individueel recht op scholing op kosten van de werkgever en een omgekeerde bewijslast zodat de werkgever op voorhand een vordering van een werknemer moet voldoen. Tot slot willen vakbonden alvast een afspraak over meer uitkering bij werkloosheid. De kosten ervan moeten kennelijk via een nieuwe cao-heffing of door de werkgever worden betaald. Kortom: alleen maar forse kostenstijgingen tegenover minder arbeidsinzet op maat onder de nieuwe wetgeving.
KHN-signaal
KHN heeft bij de start van de Horecava al een signaal willen afgeven. De noodzakelijke flexibiliteit die de horeca op arbeidsinzet van oudsher nodig heeft, komt mogelijk onder druk te staan. Minder flexibiliteit bij de arbeidsinzet geeft hogere loonkosten. KHN zal een nieuw evenwicht moeten ontwikkelen rond arbeidsverhoudingen en arbeidsvoorwaarden. De nieuwe regels rond contracten, ontslagrecht en omvang van contracten in -vaste- uren maken dat lastig, maar niet onmogelijk. Vakbonden zullen daar dan in een cao wel aan mee moeten willen werken. Een overgangsperiode van een verlengde cao biedt de gelegenheid om met vakbonden binnen de nieuwe regels van de wet met een cao maatwerk op arbeidsinzet af te spreken. Maar er is in onze horeca nog lang geen financiële basis om dit te 'kopen' in een overgangs-cao met substantiële algemene loonstijgingen.
KHN model Arbeidsvoorwaardenreglement
KHN blijft horecaondernemers ondersteunen om arbeidsvoorwaarden met hun medewerkers correct en goed vast te leggen volgens de nieuwe regels. Dat is mogelijk met het KHN Arbeidsvoorwaardenreglement. Het reglement sluit ook logisch aan op de huidige cao. Zo'n reglement is dan ook eenvoudig met medewerkers te bespreken en voor iedereen in te zien.
KHN blijft bereid om met de vakorganisaties een visie op en een slag naar de toekomst te maken.
Kijk voor een volledig overzicht over de horeca-cao op khn.nl/cao2014.
Bron: Koninklijke Horeca Nederland