Kosten VOG alleen in vrije ruimte onbelast te vergoeden
Was het onder het oude regime van vergoedingen en verstrekkingen toegestaan de kosten van de Verklaring omtrent gedrag (VOG) onbelast te vergoeden, nu is dat alleen mogelijk als de werkgever die kosten onderbrengt in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR).
Het maakt daarbij niet uit of de VOG wettelijk verplicht is gesteld, zoals voor onderwijspersoneel, gastouders en taxichauffeurs, of niet. Volgens de WKR geldt de vergoeding als belast loon.
Voor de vergoeding van deze kosten bestaat geen nihilwaardering of gerichte vrijstelling. Onder de WKR is elke vergoeding of verstrekking in principe belast loon, maar er zijn uitzonderingen. Zo kan een bepaalde vergoeding of verstrekking (deels) onbelast blijven als er een nihilwaardering voor geldt of als deze is aan te wijzen als een gerichte vrijstelling. Deze voorzieningen vormen dan dus geen belast loon voor de werknemer en de werkgever hoeft het ook niet in de vrije ruimte te laten vallen om het onbelast te houden. In de wetgeving van de WKR is specifiek benoemd om welke voorzieningen het gaat en daarvan maakt de VOG geen deel uit.
VOG voor vrijwilligersorganisaties
Per 1 januari 2015 kunnen vrijwilligersorganisaties die met minderjarigen en/of verstandelijk beperkten werken in aanmerking komen voor de Regeling Gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Vrijwilligers van organisaties die tot de regeling zijn toegelaten, kunnen dan gratis een VOG aanvragen. Organisaties moeten onder meer met minimaal 70 procent vrijwilligers werken en preventief beleid voeren. De regeling is alleen voor digitale VOG's en vrijwilligersorganisatie met E-herkenning. Om in aanmerking te komen moet vrijwilligersorganisaties zich aanmelden op gratisvog.nl. Deze regeling duurt tot 31 december 2016 (met intentie tot verlenging) voor een maximum van 100.000 VOG’s per jaar.
Bron: HR-Praktijk