Laat zien dat ook jouw organisatie 4 en 5 mei belangrijk vindt
Op 4 mei vindt de Nationale Dodenherdenking plaats. Dan herdenkt Nederland zijn oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien. Uit respect voor de doden is het in het hele land om acht uur ’s avonds twee minuten stil. Onderzoek wijst uit dat meer dan 83% van de Nederlanders dit van belang vindt.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei stelt het daarom bijzonder op prijs wanneer je jouw medewerkers en klanten wilt attenderen op 4 en 5 mei. En het hen en vele anderen mogelijk wilt maken om te herdenken in twee minuten stilte.
Herdenken gebeurt niet alleen bij het Nationaal Monument op de Dam, of bij een van de 3500 oorlogsmonumenten in ons land. Iedereen kan overal twee minuten zijn respect voor de doden tonen. En mochten mensen zelf niet mee willen doen, dan kunnen ze in elk geval wel anderen in de gelegenheid stellen de twee minuten stilte in acht te nemen. Vandaar het verzoek van het comité, waar veel bedrijven sinds jaar en dag ook gehoor aan geven. Door de toenemende mobiliteit en de 24-uurs economie is het steeds moeilijker om ook echt twee minuten stilte te organiseren. Met de inzet van velen lukt het elk jaar weer.
Stil in het hele land
Volgens de speciale winkeltijdensluitingswet moeten winkels op 4 mei om 19.00 uur gesloten zijn. Treinen, bussen, trams en metro’s worden om 20.00 uur twee minuten stilgezet. Er is een vliegverbod boven de Dam en de Waalsdorpervlakte. Schiphol herdenkt aan de terminals en heeft een start- en landverbod van 19.45 - 20.15 uur. Diverse websites zetten hun pagina’s twee minuten op zwart. Dit jaar wordt er bij het optreden van Robbie Williams in Ziggodome speciaal rekening gehouden met de Nationale Herdenking.
Op 3 en 4 mei herinneren DRIP’s boven de snelwegen automobilisten eraan hun auto veilig langs de kant te zetten. Hotels informeren hun gasten met speciale brieven. Horecagelegenheden sluiten de tap van 19.45 - 20.15 uur. Televisies worden afgestemd op de herdenking op de Dam. Ook sportclubs, fitnesscentra en recreatieparken nemen stilte in acht.
Draag de fakkel: hét landelijke symbool van 4 en 5 mei
De fakkel is het landelijke symbool van 4 en 5 mei. Door de fakkel te dragen laten mensen zien dat zij herdenken en vieren belangrijk vinden. Veel organisaties sluiten zich aan bij de fakkelcampagne en kopen een display met fakkeltjes die zij uitdelen aan medewerkers en publiek. Voorbeelden zijn NS, RET, Soldaat van Oranje-De Musical, Telegraaf Mediagroep en Classic FM. De fakkel zie je ook op televisie terug: presentatoren van landelijke, regionale en lokale tv-zenders zullen de fakkel in aanloop naar en op 4 en 5 mei dragen.
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei nodigt organisaties uit het fakkelspeldje of het stickertje, de symbolen van de herdenking, aan hun medewerkers cadeau te geven. Zo kunnen zij het rond 4 en 5 mei dragen en laten ze zien dat ze het herdenken en het vieren van de vrijheid belangrijk vinden. De speldjes en stickertjes kun je bestellen in de webshop op www.4en5mei.nl.