Let op bij proeftijdontslag

31-1-2012

Indien een werkgever een werknemer tijdens de proeftijd wil ontslaan, dient deze mededeling de werknemer tijdig, dus binnen de proeftijd, te bereiken. Indien de werkgever niet kan aantonen dat dit het geval is, loopt de arbeidsovereenkomst van de werknemer gewoon door, aldus het Hof Leeuwarden.

Een werknemer is voor de bepaalde tijd van een half jaar in dienst getreden bij een werkgever. In de arbeidsovereenkomst was een proeftijd van één maand overeengekomen. Aan het einde van de eerste maand van de arbeidsovereenkomst heeft de werknemer zich ziek gemeld. De werkgever heeft de werknemer gebeld en nadat zij de werknemer niet kon bereiken een brief gestuurd dat de werknemer tijdens de overeengekomen proeftijd is ontslagen. De werknemer heeft aangegeven de brief waarin het proeftijdontslag stond pas halverwege de volgende maand te hebben ontvangen. De werknemer heeft daarom schriftelijk de nietigheid van het proeftijdontslag ingeroepen. De kantonrechter heeft geoordeeld dat het proeftijdontslag geldig is gegeven. Het Hof volgt deze redenering van de kantonrechter niet. Het Hof oordeelde dat voor een geldig proeftijdontslag, wat een eenzijdige rechtshandeling is, de mededeling de werknemer tijdig, dus binnen de proeftijd, moet hebben bereikt. Dit volgt uit artikel 3:37 lid 3 BW. Door de werkgever is in dit geval niet gesteld dat de opzegging de werknemer tijdig heeft bereikt. Ook heeft de werkgever hier geen concreet bewijsaanbod gedaan. Het proeftijdontslag is daarom niet rechtsgeldig, waardoor de werkgever aan haar betalingsverplichting uit hoofde van de arbeidsovereenkomst dient te voldoen.

Nu de werkgever 4 maanden na aanvang van de arbeidsovereenkomst de werknemer heeft opgeroepen weer aan de slag te gaan en de werknemer aan die oproep geen gehoor heeft gegeven, heeft de werknemer vanaf dat moment geen recht op loonbetaling meer. Over de eerste maanden na het niet rechtsgeldig gegeven proeftijdontslag moet de werkgever het loon, vakantiegeld, vakantiedagen en wettelijke rente en verhoging aan werknemer betalen.

Zorg er dus altijd voor dat ontslag op tijd en aangetekend bij de werknemer terecht komt!

Bron: Nieuwsbrief Arbeid & Medezeggtenschap Dijkstra Voermans Advocatuur & Notariaat

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle