Locaties: check je zaalopstelling met het Bouwbesluit

03-8-2017

In geval van brand of calamiteiten in je (evenementen)locatie moeten bezoekers en gasten snel en veilig kunnen vluchten. Dat valt of staat bij een goede doorstroomcapaciteit die niet alleen wordt bepaald door je locatie zelf, maar ook door de aanwezigheid en opstelling van bijvoorbeeld stoelen en tafels. Klinkt allemaal heel logisch. Toch bleek onlangs dat bekendheid met de geldende wetgeving hiervoor nog weleens ontbreekt bij sommige locaties.

Opstelling <> aantal personen
Artikel 7.13 van het Bouwbesluit beschrijft hoe de opstelling van je inventaris (stoelen, tafels, kasten, plantenbakken) in relatie tot het aantal personen dient te zijn. Bedoelt voor ruimtes waarin veel mensen tegelijk bij elkaar komen zoals schouwburgen, theaters, bioscopen, horecalocaties, beursgebouwen, vergader- en congresruimten en evenementenlocaties. De hoofdregel geeft aan hoeveel ruimte ten minste per persoon beschikbaar moet zijn en waaraan de inrichting van deze ruimte moet voldoen. Dit is ongeacht de afmetingen en de bezetting van de ruimte:

  • 0,25 m² voor elke persoon waarvoor geen zitplaats aanwezig is;
  • 0,3 m² voor elke persoon waarvoor wel een zitplaats aanwezig is die niet kan verschuiven of omvallen als gevolg van gedrang;
  • 0,5 m² voor elke persoon waarvoor wel een zitplaats aanwezig is zonder dat maatregelen zijn of worden getroffen om verschuiven of omvallen als gevolg van gedrang te voorkomen.

Bij de berekening van de per persoon beschikbare vloeroppervlakte wordt uitgegaan van de vloeroppervlakte aan verblijfsruimte na aftrek van de oppervlakte van de inventaris.

Zitplaatsen, rijen & vrije ruimte
De opvolgende bepalingen in artikel 7.13 van het Bouwbesluit hebben betrekking op zitplaatsen (al dan niet gekoppeld of verankerd), het aantal zitplaatsen per rij en de vrije ruimtes:

  • In een ruimte met meer dan 100 zitplaatsen zijn de zitplaatsen gekoppeld of aan de vloer bevestigd, zodanig dat deze niet kunnen verschuiven of omvallen als gevolg van gedrang, voor zover die zitplaatsen in meer dan 4 rijen van meer dan 4 stoelen zijn opgesteld.
  • Bij in rijen opgestelde zitplaatsen is tussen de rijen een vrije ruimte aanwezig met een breedte van ten minste 0,4 m, gemeten tussen de loodlijnen op de elkaar dichtst naderende gedeelten van de rijen.
  • Indien in een rij als bedoeld in het derde lid tussen de zitplaatsen een tafel is geplaatst, bevindt deze zich niet in de vrije ruimte, bedoeld in dat lid.
  • Een rij zitplaatsen die slechts aan een einde op een gangpad of uitgang uitkomt, heeft niet meer dan 8 zitplaatsen.
  • Een rij zitplaatsen die aan beide einden op een gangpad of uitgang uitkomt, heeft ten hoogste:

          a.  16 zitplaatsen indien de vrije ruimte, bedoeld in het derde lid, niet groter is dan 0,45m en de
               breedte van de vrije doorgang van het gangpad of van de uitgang ten minste 0,6m is;
          b.  32 zitplaatsen indien de vrije ruimte, bedoeld in het derde lid, groter is dan 0,45m en de breedte
               van de vrije doorgang van het gangpad of van de uitgang ten minste 0,6m is;
          c.  50 zitplaatsen indien de vrije ruimte, bedoeld in het derde lid, groter is dan 0,45m en de breedte
               van de vrije doorgang van het gangpad of van de uitgang ten minste 1,1m is.

Gangpaden
Ook voor de afmeting van gangpaden zijn eisen voorzien in het Bouwbesluit. Artikel 7.14 omschrijft dat:

  • Gangpaden tussen stands, kramen, schappen, podia en andere inrichtingselementen in een voor publiek toegankelijke ruimte (b.v. beurs, markt, tentoonstellingsruimte) ten minste 1,1m breed moeten zijn
  • Voor een uitgang in een ruimte als bedoeld in het eerste lid is een vrije vloeroppervlakte met een lengte en een breedte van ten minste de breedte van deze uitgang.

Boetes?
Nieuwe wetgeving per 1 januari 2015 geeft gemeentes de mogelijkheid boetes op te leggen bij herhaalde overtreding van het Bouwbesluit. Herhaald wil zeggen binnen twee jaar na de vorige overtreding opnieuw de fout in gaan. Dat hoeft niet dezelfde fout of dezelfde locatie te zijn; zo lang het dezelfde overtreder is, volgt een bestuurlijke boete.

Meer weten? Via de websites van de Rijksoverheid en Bouwbesluit Online lees je alles over het Bouwbesluit. Aanvullende informatie over beboetbaarheid van overtredingen vind je op meestermeester. Uiteraard kun je je vraag ook stellen aan Dineke Philipse, Leden- en sponsorzaken CLC-VECTA.

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers