Meldingsplicht Duitsland voor veel werkgevers van de baan?

08-7-2015

Op basis van berichten uit de Duitse media meldde EVO afgelopen week dat de meldingsverplichting minimumloon voor het verrichten van werkzaamheden in Duitsland wordt beperkt.

Onder druk van coalitiegenoten CDU en CSU heeft arbeidsminister Andrea Nahles (SPD) besloten dat, voor het verrichten van werkzaamheden in Duitsland door een werknemer die al een jaar in dienst is tegen een loon van minimaal € 2.000,- bruto per maand, door de werkgever geen opgave meer hoeft te worden gedaan van de tijdstippen van aanvang en beëindiging van de werkzaamheden en de duur ervan.

Het is op dit moment echter nog niet duidelijk vanaf welke datum de Duitse arbeidsminister Andrea Nahles (SPD) haar toezegging van 30 juni 2015 aan de coalitiepartners in de wetgeving verwerkt en wanneer ze in werking treden.

Als zij volstaat met een aanpassing van de zogenoemde Verordnung Dokumentationspflichten Mindestlohn-gesetzes door de huidige loongrens van € 2.958,- te verlagen naar € 2.000,- bruto per maand, dan komt daarmee voor buitenlandse werkgevers de aanmeldingsverplichting voor deze categorie werknemers én de documentatieverplichting van gewerkte uren te vervallen. Het is echter niet uitgesloten dat de versoepeling alleen wordt aangebracht voor de registratie van gewerkte uren.

Losse arbeidskrachten
Voor losse arbeidskrachten, seizoenwerkers en dergelijke blijft de grens tot waar wel opgave van tijden en duur van de werkzaamheden in Duitsland worden verricht staan op € 2.958,- bruto per maand. Het minimumuurloon in Duitsland, begin dit jaar ingevoerd, bedraagt € 8,50. Dat is bij een volledige inzet € 1.473,- bruto per maand.

Bron: Haven en Transport & EVO

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers