Meldingsplicht Frankrijk nog nodig? Update!
Via IFES (International Federation of Exhibition Services) en verschillende van onze leden kregen we bericht dat er in Frankrijk nieuwe wetgeving is aangenomen die betrekking heeft op de meldingsplicht voor tijdelijke werkzaamheden in Frankrijk. Nu is het zo dat je voorafgaand aan de werkzaamheden een vooraankondiging (melding) moet doen via SIPSI (Système d’Information sur les Prestations de Service Internationales). Hierin geef je aan dat je aan de slag gaat in Frankrijk, voor hoe lang, waar en met welke werknemers. Deze fraudemaatregelen (tegen loondumping en illegale arbeid) hebben voor bepaalde sectoren en diensten, die niet direct gevoelig zijn voor fraude, negatieve gevolgen op de Franse arbeidsmarkt en economie. Denk aan culturele activiteiten, journalistiek, exposanten en bezoekers van beurzen en tentoonstellingen, zakenreizigers, etc. Daarom heeft men besloten tot een aanpassing van de regels (o.a.) voor gedetacheerde werknemers.
Wat is er gewijzigd
Het nieuwe wetsartikel (L.1262-7 van de Code du Travail) beschrijft nu dat buitenlandse werkgevers niet langer verplicht zijn om een melding te doen en een contactpersoon in Frankrijk aan te wijzen, mits zij gedurende een korte periode, of eenmalig, werkzaamheden uitvoeren. Voorwaarde is wel dat de werkgever geen uitzendbureau is en dat alle prestaties moeten worden vastgelegd. Daarnaast moeten uiteraard nog steeds de Franse arbeidsvoorwaarden worden gevolgd. Helaas laat dit ruimte voor interpretatie; wat is een ‘korte periode’? Het wachten is daarom nu op een bevel van de Minister van Arbeid waarin duidelijk wordt wat de maximale duur is voor het werken in Frankrijk zonder aanmelding vooraf. Deze maximale duur zal mogelijk verschillend zijn voor verschillende werkzaamheden / activiteiten. Verwachting is dat in de loop van september hierover meer duidelijkheid komt. Uiteraard informeren we je dan. In de tussentijd is het dus nog steeds zaak je aan te melden! Boete voor het niet nakomen van deze verplichting is € 2000,- per werknemer.
Een eventuele afschaffing van de meldingsplicht betekent overigens geen afschaffing van de documentatieplicht. Eventuele aanpassing van die verplichting, betekent ook een wetswijziging en daarop is nog geen zicht momenteel.
Meer weten? Neem dan contact op met Dineke Philipse, Leden- en sponsorzaken, dineke@clcvecta.nl of 0346 - 352 444.