Modernisering concurrentiebeding: nu met salarisgrens?

27-6-2024

Het standaard (onnodig) opnemen van concurrentiebedingen is ongewenst en sluit niet aan op de bedoeling van de wet. Dat is inmiddels duidelijk. Wat is eigenlijk de stand van zaken van het Wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding? Er wordt nu weer gesproken over een salarisgrens. Meer weten? Lees het in deze blog van onze vaste juridische partner De Koning Vergouwen Advocaten.
 
Brief d.d. 17 juni 2024 van minister
Op 17 juni 2024 schreef Minister Van Gennip van SZW een brief aan de Tweede Kamer. Deze brief vat duidelijk de stand van zaken samen. Ook de minister stelt vast dat veelal een concurrentiebeding wordt opgenomen zonder dat hiervoor een duidelijke reden bestaat. En dat dit de werknemersvrijheid onnodig beperkt. Tegelijkertijd moet het concurrentiebeding mogelijk blijven voor bedrijven die het echt nodig hebben. De regels omtrent het concurrentiebeding worden om die reden rigoureus aangescherpt (Wetsvoorstel Modernisering Concurrentiebeding).
 Blog-Charlotte.jpg
Wat staat in het Wetsvoorstel Modernisering Concurrentiebeding?
Het uitgangspunt: balans tussen werknemersvrijheid en bedrijfsdebiet (= ‘alles wat een organisatie waardevol maakt’). Het wetsvoorstel verplicht een uitgebreide motivering van de zwaarwegende bedrijfsbelangen bij ieder concurrentiebeding. Daarnaast zal het de mogelijkheden beperken qua duur (maximaal 1 jaar) en geografische afstand. De grootste verandering is ook direct de meest ingrijpende (en effectieve): een werkgever die een concurrentiebeding handhaaft, zal een vergoeding moeten betalen aan de vertrokken werknemer zolang het concurrentiebeding voortduurt. Deze vergoeding is 50% van laatstverdiende maandloon per maand. Dus als de werknemer 6 maanden niet bij een concurrent mag werken, krijgt hij nog 3x een salaris.
 
Nieuw = salarisgrens
Vers van de pers is de mogelijkheid die nu wordt verkend om wettelijk vast te leggen dat een concurrentiebeding niet geldt voor salarissen < 1,5 x modaal salaris. Oftewel € 66.000,- per jaar (fulltime). Het gaat dan om het salaris aan het einde van het dienstverband. Zo zijn die werknemers altijd vrij in de arbeidskeuze. Voor sommige werkgevers kan dit betekenen dat het financieel onhaalbaar wordt bedrijfsdebiet te beschermen. Denk aan startups, waar het loon niet onmiddellijk hoog zal zijn, maar het bedrijfsdebiet wel aanzienlijk kan zijn. De minister stelt daarom voor ook na te denken over een alternatief voor de salarisgrens. Bijvoorbeeld: werknemers die het minimumloon verdienen niet binden aan een concurrentiebeding
 
Tot slot
De minister vraagt tot slot het volgende kabinet de openstaande knopen door te haken. Heb jij nu al vragen over een bestaand- of toekomstig concurrentiebeding? De Koning Vergouwen is de vaste juridische partner van CLC-VECTA, Neem gerust contact op met Charlotte Koopman via koopman@dkva.nl.
 
Bronnen:
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2024/06/17/kamerbrief-verkenning-motie-leden-van-oostenbruggen-en-patijn-voor-salarisgrens-voor-concurrentiebeding
 

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers