Nederland geeft top 10 notering UIA congresstatistieken prijs

20-6-2013

Waar Nederland zich in de recent gepresenteerde ICCA ranglijst netjes in de top-10 handhaaft, is Nederland net buiten de top-10 gevallen in de statistieken over 2012 van de Union of International Associations (UIA). Al voor het 64e jaar publiceert de 'vereniging voor verenigingen' ter ondersteuning van haar leden de statistieken van non-corporate congressen die door haar leden in de wereld gehouden worden.

In het huidige rapport worden de statistieken over 2012 getoond. In totaal ging het in dat jaar om 10.498 congressen (2011: 10.344), die in 167 landen gehouden werden (2011: 183). In de database van UIA zit inmiddels een schat aan data over ruim 349.000 congressen.

Landen top-10
Singapore bezet ook dit jaar weer de eerste plek (952 congressen), terwijl Japan opnieuw een plekje klimt en op 2 uitkomt (731 congressen). De opmars van Azië zet zich daarmee duidelijk door, want ook Zuid Korea vinden we in de top-5. De VS heeft, na tot en met 2010 jarenlang aan kop gestaan te hebben, opnieuw een plekje prijs gegeven en vinden we nu op 3. België doet het goed en vinden we als beste Europese land op de vierde plaats terug.


Bron: UIA


Positie Nederland belangrijk voor marketing
Nederland vinden we helaas niet terug in de top-10 van de lijst. Ons land staat op plaats 14 met 177 congressen. Met name dat laatste getal is opvallend, want in 2011 werden nog 299 congressen geteld. Het aantal congressen wijkt ook af van de ICCA ranglijst waarin Nederland niet alleen stabiel op de 9e plek staat, maar ook een stijging in het aantal congressen liet zien. Volgens Eric Bakermans, Manager Marketing Meetings, Conventions & Events bij NBTC Holland Marketing zit de oorzaak voor een belangrijk deel in het ontbreken van data: "UIA baseert zich volledig op de aangeleverde data en daar ontbreekt het in onder andere Nederland aan. Een deel van de congresdata wordt simpelweg niet aan UIA aangeleverd en kan dus ook niet meegeteld worden." Bakermans geeft wel aan dat NBTC zich hard gaat maken om dit samen met stedelijke congresbureaus en andere stakeholders beter op te pakken. "Internationale verenigingen laten zich bij hun keuze voor de destinatie deels leiden door deze ranglijsten, dus het is zaak dat we daar zorgen dat we ook daadwerkelijk op de positie staan die we op grond van ons aandeel in de internationale associatie congresmarkt innemen."

Nico Meyer van CongresWereld, zelf ook jarenlang in de internationale congressector actief geweest, vindt het een slechte zaak dat er niet meer aandacht is voor de dataverzameling in Nederland: "Lijstjes nemen nu eenmaal een belangrijke plek in en worden - ten onrechte - ook vaak gezien als een kwalitatieve indicator. Het aantal congressen zegt natuurlijk niets over de kwaliteit van destinatie en locaties, maar je mag van een organisator niet verwachten dat hij of zij op de hoogte is van de achterliggende redenen. Bij gebrek aan ander vergelijkingsmateriaal wordt er scherp naar de statistieken van ICCA en ook UIA gekeken. Daarom zou de Nederlandse overheid er alles aan moeten doen, om te voorkomen dat we door data aanleveringsproblemen niet om de hoogst mogelijke plek staan. Daar zit al een eerste economische winst voor ons land."

Bakermans nuanceert de lijst ook nog met de verfijning dat een wereldwijde vergelijking vaak minder relevant is voor organisaties: "Voor over de wereld rondreizende congressen wordt meestal per continent gekeken en dan is het Europese perspectief voor ons eigenlijk belangrijker. Nederland bezet dan de 8e plaats, achter België, Frankrijk, Oostenrijk, Spanje, Duitsland, de UK en Italië."

Steden top-10
Ook bij de congressteden bezet Singapore de eerste plek, gevolgd door Brussel en Wenen, dat de 3e plek overnam van Parijs. Verder veel wisselingen en verschuivingen in de top-10, met Seoul als hoogste nieuwe binnenkomer (5e plaats - 253 congressen). Amsterdam is opnieuw de belangrijkste Nederlandse congresstad, maar is net buiten de top-10 terug te vinden. Ook Amerikaanse steden zien we hier niet, ondanks dat de VS hoog in de landenlijst staat. Dit is met name omdat in de VS de congressen over een zeer groot aantal steden verdeeld zijn.


Bron: UIA

Welke congressen tellen mee?
UIA registreert de gegevens van congressen georganiseerd of gesponsord door internationale organisaties - international non-governmental organizations (INGOs) en intergovernmental organizations (IGOs) - die tenminste 50 deelnemers kennen (A). Een tweede categorie zijn de overige internationale congressen met een minimale duur van 3 dagen, waarbij tenminste 40% van de deelnemers uit het buitenland komt. Ook dienen er minimaal 300 deelnemers te zijn (of een gelijktijdige beurs) (B). Buiten de scope van UIA vallen puur nationale congressen, evenals religieuze, politieke en commerciële (inclusief alle corporate en incentive) congressen.

Bron: CongresWereld

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers

depolama izmir sex shop dizi izle