Nieuw belastingverdrag met Duitsland op 1 januari 2016 van kracht

19-6-2015

Tot twee keer toe is de inwerkingtreding van het nieuwe belastingverdrag tussen Nederland en Duitsland uitgesteld. Op 19 mei jl. is de Eerste Kamer eindelijk akkoord gegaan met het nieuwe verdrag. Dit betekent dat het nieuwe verdrag op 1 januari 2016 in werking treedt.

Belastingverdrag
In het belastingverdrag is voor zowel ondernemingen als particulieren geregeld welk land wanneer belasting mag heffen (en aftrekposten moet verlenen) in grensoverschrijdende situaties.

Proces
Het nieuwe verdrag werd al op 12 april 2012 ondertekend door de Nederlandse en Duitse autoriteiten. De inwerkingtreding was voorzien voor 1 januari 2014. De Duitse politiek had geen enkel probleem met deze datum, toch werd eind 2013 duidelijk dat 'Den Haag' deze datum niet zou halen. De nieuwe streefdatum was 1 januari 2015. Ook die datum bleek te hoog gegrepen, waardoor opnieuw een jaar uitstel werd aangekondigd.

Overgangsregeling
Voor betrokkenen kan het nieuwe verdrag op bepaalde onderdelen aanzienlijke gevolgen hebben. In eerdere nieuwsberichten van de BDO Adviesgroep Nederland-Duitsland is al op een aantal van deze gevolgen ingegaan. Overigens kent het nieuwe verdrag een overgangsregeling van een jaar. Gedurende het jaar 2016 kunnen belanghebbenden nog een beroep doen op het huidige verdrag, als dat voor hen gunstiger is.

Bron: BDO / Belastingdienst

Zoeken in nieuws

 

Zoekterm

Kennispartners & preferred suppliers